Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Lekki wzrost produkcji pasz przemysłowych w UE

Kategoria: Biznes

Nieznaczny wzrost produkcji w 2018 roku

W 2018 r. produkcja pasz przemysłowych w UE była nieznacznie wyższa niż rok wcześniej. W 2019 r. może się już jednak obniżyć.

Według informacji Europejskiej Federacji Producentów Pasz (FEFAC) w 2018 r. produkcja pasz przemysłowych w UE (bez Grecji, Luksemburga i Malty) wyniosła 161,5 mln t, czyli o niespełna 1% więcej w relacji rocznej.

Wzrost produkcji pasz dla bydła oraz drobiu

Największy wzrost (o około 2% względem 2017 r. do 46 mln t) odnotowano w przypadku pasz przemysłowych dla bydła. Jest to przede wszystkim spowodowane dotkliwą suszą w północnej Europie i związaną z tym mniejszą dostępnością traw na zielonki i kiszonki. Z drugiej strony, w wyżej wymienionej sytuacji część rolników zdecydowała się na wcześniejszy ubój krów. W rezultacie wzrost popytu na pasze przemysłowe nie był tak dynamiczny, jak początkowo można było oczekiwać.

W ubiegłym roku zwiększono także produkcję pasz dla drobiu – o około 1% w relacji rocznej, do 55,5 mln t. Trzeba jednak zaznaczyć, że zmiana ta była niższa niż we wcześniejszych pięciu latach, gdy produkcja rosła średnio o 1,4% rocznie. Pozytywny wpływ na ubiegłoroczny wynik miało ograniczenie importu drobiu z Brazylii do UE, co stymulowało wewnątrzunijną wymianę handlową.

Spadek produkcji pasz dla trzody chlewnej

Jednocześnie, w 2018 r., o 1% do 51 mln t obniżyła się produkcja pasz dla trzody chlewnej. Nie jest to dużym zaskoczeniem, jeżeli wziąć pod uwagę utrzymywanie się niskich cen trzody, szczególnie w drugiej połowie ub. roku, co zniechęcało producentów do rozwoju chowu i w rezultacie przełożyło się na spadek pogłowia świń w wielu krajach UE.

Silny wzrost produkcji w Polsce, stagnacja lub spadek wśród liderów rynku

W ujęciu geograficznym utrzymały się tendencje z poprzednich lat, czyli silny wzrost produkcji w Polsce i w zasadzie stagnacja, bądź spadek, w przypadku pozostałych krajów, należących do liderów tego rynku. Polska zwiększyła produkcję pasz przemysłowych o 5,5% w relacji rocznej. Zmiana dotyczyła każdego z segmentów – pasz dla drobiu, bydła i trzody. We Francji i Włoszech produkcja ukształtowała się na poziomie z 2017 r., zaś w Niemczech, Holandii i Hiszpanii obniżyła się o 1,0-1,5%.

Przewidywania na 2019 r.

Przewidywania na 2019 r. są dość pesymistyczne. Spadek pogłowia trzody chlewnej będzie kontynuowany, co wraz z rosnącymi restrykcjami środowiskowymi może prowadzić do zmniejszenia popytu na pasze przemysłowe o 0,5%. W przypadku bydła, FEFAC przewiduje obniżenie wykorzystania pasz przemysłowych o 2% w relacji rocznej, przede wszystkim ze względu na lepszą dostępność traw (przy założeniu przeciętnych warunków pogodowych). Wzrosnąć ma jedynie popyt na pasze dla drobiu – o 1% wobec 2018 r. Zmiany te spowodują spadek produkcji przemysłowej pasz ogółem o 0,5% w relacji rocznej.

W przypadku Polski oczekujemy zmniejszenia popytu na pasze dla trzody, zaś wzrostu w odniesieniu do bydła mlecznego oraz drobiu.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.