Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mniejsze zapotrzebowanie na zboża paszowe w UE, ale wzrost produkcji pasz przemysłowych

Kategoria: Biznes

W sezonie 2017/18 produkcja pełnoporcjowych pasz przemysłowych w UE wzrosła o 1,4%, w tym w Polsce o ponad 3% w relacji rocznej. Przewiduje się, że w bieżącym sezonie 2018/19 unijna produkcja zwiększy się o kolejny 1%, mniejsze będzie natomiast wykorzystanie zbóż na pasze.

Produkcja pasz - raport

Według szacunków firmy Tallage, wydawcy raportu „Stratégie grains”, w ubiegłym sezonie produkcja pasz przemysłowych w UE wyniosła 151,4 mln t, czyli o ponad 2,0 mln t (1,4%) więcej niż sezon wcześniej. Podobnie jak w poprzednich latach, wzrost ten napędzany był przez rozwijający się sektor drobiarski. Produkcja pasz dla drobiu sięgnęła 56,1 mln t i była większa o 1,4% niż sezon wcześniej. Niemniej, jeszcze większy przyrost odnotowano w przypadku pasz dla bydła – o około 2% do 43,8 mln t. Ponadto, po spadkach w sezonie 2016/17, w sezonie 2017/18 nastąpiło odbicie (o 0,8% do 51,5 mln t) w produkcji pasz dla trzody.

Przewidywania

Eksperci Tallage przewidują, że w bieżącym sezonie 2018/19 produkcja pasz dla trzody, ze względu na kłopoty związane z rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń, może zwiększyć się o zaledwie 0,4% do 51,7 mln t. Naszym zdaniem niewykluczone jest, że będzie ona nawet niższa w relacji rocznej. Produkcja pasz dla drobiu wzrośnie o 1,2% do 56,8 mln t, zaś pasz dla bydła o 1,6% do 44,5 mln t. Zmiany te spowodują wzrost produkcji pełnoporcjowych pasz przemysłowych ogółem o 1,1% do 153,0 mln t.

W ujęciu geograficznym ponownie największa zmiana przewidywana jest w odniesieniu do Polski (+2%, +0,2 mln t do 10,3 mln t), a także Hiszpanii (+2%, +0,5 mln t do 21,8 mln t) oraz Wielkiej Brytanii (+1%, +0,2 mln t do 14,9 mln t). Z kolei w przypadku Włoch oraz Holandii spodziewany jest spadek produkcji.

Całkowite zużycie zbóż

Całkowite zużycie zbóż na pasze, zarówno przemysłowe jak i gospodarcze, ma według ‘’Strategie grains’’ w sezonie 2018/19 w całej UE-28 wynieść 163,0 mln t, czyli o 10,5 mln t mniej niż w sezonie poprzednim. Z tej wielkości zaledwie 48,2 mln t ma przypaść na pszenicę, czyli o 8,3 mln t mniej niż w poprzednim sezonie. Mniejsze ma być także zużycie jęczmienia, wynoszące 36,4 mln t wobec 37,9 mln t w sezonie 2017/18. Wzrośnie z kolei wykorzystanie kukurydzy – o 2,8 mln t do 58,3 mln t (choć będzie to w dużym stopniu zależało od importu tego ziarna przez UE).

W bieżącym sezonie drastycznie ma się obniżyć przede wszystkim spasanie zbożami w gospodarstwach. Niskie zbiory oraz wysokie ceny będą zachęcały rolników do sprzedaży ziarna, wyraźnie uszczuplając jego zapasy.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 12.10.2018

    Mniej kukurydzy w Polsce, więcej na świecie

    Zbiory kukurydzy w Polsce są już dość mocno zaawansowane. Utrzymują się jednak duże rozbieżności w ocenie, ile ostatecznie mogą wynieść. Z informacji GUS przedstawionych w  Przedwynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 roku wynika, że krajowa produkcja kukurydzy ukształtuje się na poziomie zaledwie 3,3 mln t wobec  4,0 mln w 2017 r. Z kolei Tallage, wydawca raportu Strategie Grains, ocenia ją na 3,7 mln t wobec 4,0 mln t zebranych przed rokiem...

    Czytaj więcej
  • 28.09.2018

    Wzrost rentowności i produkcji pasz przemysłowych

    I połowa br. była relatywnie sprzyjająca dla krajowego sektora paszowego - przede wszystkim charakteryzowała się wzrostem cen pasz przemysłowych. W lipcu oraz sierpniu br. powyższe tendencje utrzymały się, przy czym tempo wzrostu cen pasz dla brojlerów oraz dla trzody chlewnej jeszcze przyspieszyło.

    Czytaj więcej
  • 14.09.2018

    Spadek eksportu produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż

    Po kilku latach systematycznych wzrostów, w I połowie bieżącego roku eksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż odznaczał się tendencją spadkową, stabilny był zaś w przypadku pieczywa i makaronów.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.