Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zbiory kukurydzy w Polsce są już dość mocno zaawansowane. Utrzymują się jednak duże rozbieżności w ocenie, ile ostatecznie mogą wynieść. Z informacji GUS przedstawionych w Przedwynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 roku wynika, że krajowa produkcja kukurydzy ukształtuje się na poziomie zaledwie 3,3 mln t wobec 4,0 mln w 2017 r. Z kolei Tallage, wydawca raportu Strategie Grains, ocenia ją na 3,7 mln t wobec 4,0 mln t zebranych przed rokiem. Najbardziej optymistyczne są szacunki Sparksa, który wskazuje, że zbiory wyniosą około 4,1 mln t, zaś w 2017 r. było to 4,2 mln t.
…na świecie produkcja ma jednak wzrosnąć
Z kolei prognozy światowych zbiorów kukurydzy w sezonie 2018/19 w ostatnich trzech miesiącach są systematycznie podnoszone. W raporcie z 27 września br. Międzynarodowa Rada Zbożowa oceniła je na 1074 mln t, czyli na poziomie o 10 mln t wyższym od szacunków z końca sierpnia i aż o 22 mln t wyższym od szacunków lipcowych. Byłby to drugi wynik w historii, o 27 mln t (o 2,5%) większy od produkcji osiągniętej w poprzednim sezonie.
Bilans kukurydzy
Wśród liczących się producentów, korekty w górę dokonano w przypadku Stanów Zjednoczonych, Ukrainy i Unii Europejskiej. Co jednak ważne, bilans kukurydzy w UE nadal pozostaje napięty. Tegoroczne zbiory wspomnianego ziarna w Unii mają według IGC wynieść 63,1 mln t, czyli będą o 2 mln t (o 3,2%) mniejsze niż w 2017 r. Tallage ocenia je na 58,5 mln t, o niespełna 1 mln t mniej niż rok wcześniej, natomiast Komisja Europejska mówi o spadku o ponad 2 mln t, do 61,9 mln t.
Sytuacja w USA
Zupełnie inaczej wygląda sytuacja w odniesieniu do Stanów Zjednoczonych, gdzie zbiory, według IGC, mają być o 6 mln t (około 2,5%) wyższe niż w poprzednim sezonie i wynieść 376,6 mln t. Jeszcze w sierpniu eksperci prognozowali je na poziomie 370,5 mln t, czyli niższym w relacji rocznej. Z tego ponad 17% (czyli 62,9 mln t) ma zostać wyeksportowane. Oznacza to, że Stany Zjednoczone umocnią swoją pozycję lidera w sprzedaży zagranicznej kukurydzy, eksportując ponad dwukrotnie więcej niż Argentyna (27,1 mln t ) i ponad dwuipółkrotnie więcej niż Brazylia (24,5 mln t).
Zbiory i zapasy na świecie i w Polsce
Eksperci IGC podnieśli nie tylko prognozy zbiorów kukurydzy na świecie, ale także jej zapasów na koniec sezonu 2018/2019. Zapasy u największych eksporterów mają sięgnąć 59 mln t, czyli o prawie 3 mln t więcej niż szacowano jeszcze w sierpniu.
Większa podaż kukurydzy na rynku może wywierać presję na jej ceny.
W Polsce, według informacji Sparks, na początku października kukurydza mokra skupowana była w granicach 450-530 zł/t. Dla porównania rok temu jej cena wynosiła przeciętnie w kraju 370-420 zł/t.
Przeczytaj także
I połowa br. była relatywnie sprzyjająca dla krajowego sektora paszowego - przede wszystkim charakteryzowała się wzrostem cen pasz przemysłowych. W lipcu oraz sierpniu br. powyższe tendencje utrzymały się, przy czym tempo wzrostu cen pasz dla brojlerów oraz dla trzody chlewnej jeszcze przyspieszyło.
Po kilku latach systematycznych wzrostów, w I połowie bieżącego roku eksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż odznaczał się tendencją spadkową, stabilny był zaś w przypadku pieczywa i makaronów.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów podawanych przez Sparks Polska, eksport zbóż z kraju w sezonie 2017/18 wyniósł 3,71 mln t, czyli o 2,46 mln t (40%) mniej niż w sezonie poprzednim.