Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mniej kukurydzy w Polsce, więcej na świecie

Kategoria: Biznes

Zbiory kukurydzy w Polsce są już dość mocno zaawansowane. Utrzymują się jednak duże rozbieżności w ocenie, ile ostatecznie mogą wynieść. Z informacji GUS przedstawionych w  Przedwynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 roku wynika, że krajowa produkcja kukurydzy ukształtuje się na poziomie zaledwie 3,3 mln t wobec  4,0 mln w 2017 r. Z kolei Tallage, wydawca raportu Strategie Grains, ocenia ją na 3,7 mln t wobec 4,0 mln t zebranych przed rokiem. Najbardziej optymistyczne są szacunki Sparksa, który wskazuje, że zbiory wyniosą około 4,1 mln t, zaś w 2017 r. było to 4,2 mln t.

…na świecie produkcja ma jednak wzrosnąć

Z kolei prognozy światowych zbiorów kukurydzy w sezonie 2018/19 w ostatnich trzech miesiącach są systematycznie podnoszone. W raporcie z 27 września br. Międzynarodowa Rada Zbożowa oceniła je na 1074 mln t, czyli na poziomie o 10 mln t wyższym od szacunków z końca sierpnia i aż o 22 mln t wyższym od szacunków lipcowych. Byłby to drugi wynik w historii, o 27 mln t (o 2,5%) większy od produkcji osiągniętej w poprzednim sezonie.  

Bilans kukurydzy

Wśród liczących się producentów, korekty w górę dokonano w przypadku Stanów Zjednoczonych, Ukrainy i Unii Europejskiej. Co jednak ważne, bilans kukurydzy w UE nadal pozostaje napięty. Tegoroczne zbiory wspomnianego ziarna w Unii mają według IGC wynieść 63,1 mln t, czyli będą o 2 mln t (o 3,2%) mniejsze niż w 2017 r. Tallage ocenia je na 58,5 mln t, o niespełna 1 mln t mniej niż rok wcześniej, natomiast Komisja Europejska mówi o spadku o ponad 2 mln t, do 61,9 mln t.

Sytuacja w USA

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja w odniesieniu do Stanów Zjednoczonych, gdzie zbiory, według IGC, mają być o 6 mln t (około 2,5%) wyższe niż w poprzednim sezonie i wynieść 376,6 mln t. Jeszcze w sierpniu eksperci prognozowali je na poziomie 370,5 mln t, czyli niższym w relacji rocznej. Z tego ponad 17% (czyli 62,9 mln t) ma zostać wyeksportowane. Oznacza to, że Stany Zjednoczone umocnią swoją pozycję lidera w sprzedaży zagranicznej kukurydzy, eksportując ponad dwukrotnie więcej niż Argentyna (27,1 mln t ) i ponad dwuipółkrotnie więcej niż Brazylia (24,5 mln t).

Zbiory i zapasy na świecie i w Polsce

Eksperci IGC podnieśli nie tylko prognozy zbiorów kukurydzy na świecie, ale także jej zapasów na koniec sezonu 2018/2019. Zapasy u największych eksporterów mają sięgnąć 59 mln t, czyli o prawie 3 mln t więcej niż szacowano jeszcze w sierpniu.

Większa podaż kukurydzy na rynku może wywierać presję na jej ceny.

W Polsce, według informacji Sparks, na początku października kukurydza mokra skupowana była w granicach 450-530 zł/t. Dla porównania rok temu jej cena wynosiła przeciętnie w kraju 370-420 zł/t.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.