Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost rentowności i produkcji pasz przemysłowych

Kategoria: Biznes

Wzrost cen pasz

I połowa br. była relatywnie sprzyjająca dla krajowego sektora paszowego. Przede wszystkim charakteryzowała się wzrostem cen pasz przemysłowych. Dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wskazują, że w okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku ceny zbytu pasz grower/finisher dla brojlerów były przeciętnie o 1% wyższe w relacji rocznej, zaś pasz dla kur niosek (stada towarowe) aż o 10%. Prestarter/starter dla trzody chlewnej oraz pasze dla loch podrożały o około 10-12% w relacji rocznej, natomiast grower/finisher o prawie 3%. W lipcu oraz sierpniu br. powyższe tendencje utrzymały się, przy czym tempo wzrostu cen pasz dla brojlerów oraz prestarterów/starterów dla trzody jeszcze przyspieszyło.

Przychody i zyski przedsiębiorstw

Jednocześnie koszty zakupu zbóż i rzepaku były niższe niż rok wcześniej (od 2 do 5%), droższa była jedynie śruta sojowa. Miało to pozytywne przełożenie na wyniki finansowe firm paszowych. Według danych PontInfo w pierwszej połowie 2018 r. stopa zysku netto w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 9 osób wyniosła 4,4% wobec 3,0% w analogicznym okresie przed rokiem. Wskaźnik ROE wzrósł z 11,7% w I połowie 2017 r. do 16,2%, zaś ROA z 6,7% na 9,4%. Wprawdzie przychody uległy obniżeniu o 2,6% w relacji rocznej do 8,3 mld zł, jednak niższa była też liczba jednostek, które złożyły sprawozdania. W przeliczeniu na 1 firmę przychody wzrosły o ponad 2%, zaś koszty utrzymały się na poziomie sprzed roku.

Większe inwestycje

O dobrej kondycji branży świadczą też podejmowane inwestycje. W I połowie 2018 r. wartość nakładów inwestycyjnych wzrosła o prawie 12% w relacji rocznej do 138 mln zł. Warto przy tym dodać, że cały czas utrzymują się wzrostowe tendencje w produkcji pasz przemysłowych. Według danych GUS w pierwszych siedmiu miesiącach br. produkcja pasz dla zwierząt gospodarskich w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób sięgnęła 5,7 mln t, czyli była o prawie 4% wyższa wobec analogicznego okresu przed rokiem. Prawdopodobnie wpłynęło na to polepszenie koniunktury na rynku drobiu, ale też rosnące pogłowie trzody chlewnej.

Korzystne warunki rynkowe

W ciągu najbliższych miesięcy warunki rynkowe dla przedsiębiorstw produkujących pasze przemysłowe będą prawdopodobnie korzystne, biorąc pod uwagę czynniki popytowe – rosnący eksport i produkcję drobiu oraz rozwój produkcji mleka. Mimo to rosnąć mogą koszty działalności, przede wszystkim w wyniku zdrożenia zbóż.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.