Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany prognoz zbiorów pszenicy w UE

Kategoria: Biznes

Napięty bilans na rynku unijnym

Na początku sierpnia zbiory pszenicy na południu Europy zostały praktycznie zakończone, natomiast w pozostałych regionach są mocno zaawansowane. Pojawia się zatem coraz więcej informacji dotyczących wolumenu produkcji oraz jakości ziarna, przy czym wskazują one na coraz bardziej napięty bilans popytowo-podażowy na rynku unijnym.

Hiszpania i Francja wyjątkiem

Dla przykładu, 8 sierpnia br. firma analityczna Tallage w raporcie „Stratégie grains” obniżyła szacunki zbiorów pszenicy zwyczajnej w UE-28 do 127,2 mln t wobec 132,4 mln t prognozowanych w lipcu. Na podstawie doniesień z terenu zmniejszono oczekiwania dla większości państw. Wyjątkiem jest Hiszpania i Francja, gdzie przewidywania dotyczące tegorocznej produkcji są nieznacznie lepsze niż przed miesiącem. Jednocześnie Hiszpania jest jedynym krajem, wśród liczących się unijnych producentów pszenicy, który w 2018 r. będzie miał wyższe zbiory niż w 2017 r. – łącznie mają one wynieść 6,4 mln t wobec 3,8 mln t rok wcześniej, czyli o 2,6 mln t więcej. We Francji natomiast, mimo bardzo korzystnych prognoz formułowanych niedawno, bo w czerwcu br., produkcja prawdopodobnie obniży się o około 3 mln t wobec 2017 r., do 33,3 mln t.

Niższe zbiory w Niemczech i w Polsce

Jeszcze większy spadek spodziewany jest w przypadku Niemiec, dla których eksperci Tallage dokonali w sierpniowym raporcie największej korekty prognoz produkcji. Na skutek suszy, zbiory u naszego sąsiada mogą być o 4 mln t (17%) mniejsze niż w 2017 r. i wynieść 20,2 mln t. Przełoży się to na zmniejszenie potencjału eksportowego i wzrost importu ziarna. Drugim krajem, mocno dotkniętym niekorzystnymi warunkami pogodowymi, jest Polska. W raporcie ''Stratégie grains'' zbiory pszenicy w naszym kraju oceniane są na 9,7 mln t, czyli o 2,0 mln t mniej niż w 2017 r. Dla przypomnienia, w publikacji z 30 lipca br. GUS szacował je na 10,1 mln t. Niemniej, według Tallage w nowy sezon wchodzimy z zapasami pszenicy sięgającymi 1,4 mln t. Całkowita podaż ziarna może zatem wynieść 11,4 mln t wobec 11,7 mln t w 2017 r.

Wzrost cen w regionie?

Wśród dużych producentów, relatywnie stabilna jest sytuacja w Rumunii, gdzie prognozy wskazują na zbiory sięgające 8,1 mln t wobec 8,6 mln t w 2017 r. Gdyby przedstawione powyżej przewidywania sprawdziły się, wówczas produkcja pszenicy w UE ogółem byłaby o 14,1 mln t (10%) mniejsza niż w 2017 r. i jednocześnie najmniejsza od 2012 r. Unijne zapasy są wprawdzie wyższe (o 1 mln t) niż w ubiegłym sezonie, niemniej nie rekompensują one spadku zbiorów. Tym samym sytuacja w bieżącym sezonie staje się dużo bardziej napięta. Taki bilans popytowo-podażowy stanowi podstawy do wzrostu cen pszenicy w naszym regionie.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.