Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prognozy zbiorów pszenicy w Polsce w 2019 r.

Kategoria: Biznes

Duże prawdopodobieństwo wzrostu zbiorów pszenicy

Wczesne prognozy analityków z francuskiej firmy Tallage wskazują na duże prawdopodobieństwo wzrostu zbiorów pszenicy w Polsce. Przy stabilizacji zużycia ziarna na poziomie z bieżącego sezonu, będzie to oznaczało zwiększenie możliwości eksportowych.

Kończący się sezon 2018/19 z najniższą od kilku lat podażą

W raporcie Stratégie grains, wydanym 16.05.2019, Tallage kreśli prognozy bilansu popytu i podaży zbóż w UE. W kończącym się już sezonie 2018/19 produkcja pszenicy w Polsce została oszacowana na 9,82 mln t. Razem z zapasami początkowymi na poziomie 1,30 mln t i importem szacowanym na 0,31 mln t, dało to podaż wynoszącą 11,42 mln t, co stanowi najniższy wynik od sezonu 2012/13.

Nadchodzący sezon

Nadchodzący sezon może przynieść zmiany w tym zakresie. Wprawdzie powierzchnia uprawy pszenicy w Polsce jest zbliżona do ubiegłorocznej, istotnie wyższe mogą być jednak plony – oczywiście przy założeniu, że warunki pogodowe w kolejnych tygodniach nie będą mocno odbiegały od średniej wieloletniej. Obecnie jednak  eksperci Tallage, mimo że obniżyli nieznacznie swoje prognozy zbiorów tego zboża (ze względu na kwietniową suszę), oczekują, iż wyniosą one około 11,28 mln t, czyli o prawie 15% więcej niż w 2018 r. Mniej optymistyczny jest Sparks, określający produkcję w kraju na 10,8 mln t (co oznacza 11-proc. wzrost w skali roku).

Szacowana podaż rynkowa pszenicy

Razem z zapasami początkowymi i importem, podaż rynkowa pszenicy może wynieść około 12,32 mln t, czyli o 8% (0,90 mln t) więcej niż w sezonie bieżącym. Historycznie jest to wysoki poziom, wyższy odnotowano jedynie w sezonie 2014/15. Zwiększyć ma się eksport ziarna, natomiast wykorzystanie na rynku krajowym (zarówno paszowe jak i spożycie) ma być zbliżone do notowanego w sezonie bieżącym.

Wzrost produkcji pszenicy w UE

Oznacza to, że bilans popytu i podaży pszenicy będzie bardziej komfortowy niż w sezonie 2018/19, a zapasy ulegną częściowej odbudowie. Podobnie sytuacja wygląda w całej Unii, co jest związane z przewidywanym dużym wzrostem produkcji w Niemczech (o 4,37 mln t) oraz we Francji (o 3,31 mln t). Ogółem zbiory pszenicy w UE-28 prognozowane są na poziomie 143,92 mln t, czyli o 13% (16,71 mln t) wyższym niż w 2018 r. Jeszcze w kwietniu br. eksperci Tallage określali produkcję na 144,80 mln t, ale ze względu na kwietniową suszę skorygowali ją w dół. Oczywiście, w kolejnych miesiącach szacunki będą ulegały dalszej zmianie pod wpływem pojawiania się nowych informacji. Obecnie jednak przeważają czynniki wywierające presję na obniżki cen skupu pszenicy.

Źródło: agronomist.pl

 

 

 

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.