Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spadek światowych zbiorów kukurydzy wywiera presję na ceny

Kategoria: Biznes

Spadek światowych zbiorów kukurydzy wywiera presję na ceny

W kończącym się sezonie 2018/19 światowa produkcja kukurydzy była zbliżona do rekordowego poziomu sprzed dwóch lat i według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), wyniosła 1 126 mln t. W nadchodzącym sezonie prognozy wskazują już na jej spadek. 

Przewidywany spadek w sezonie 2019/20

W ostatnim miesiącu międzynarodowe agencje analityczne obniżały swoje szacunki zbiorów kukurydzy w sezonie 2019/20. Według ekspertów IGC (prognozy z końca maja br.) produkcja może wynieść 1 118 mln t, czyli o prawie 1% (7,8 mln t) mniej w relacji rocznej. Z kolei Amerykański Departament ds. Rolnictwa (USDA), w raporcie z 11 czerwca br., ocenia globalne zbiory na 1 099 mln t, czyli na poziomie o 2% (21,3 mln t) niższym wobec sezonu 2018/19.

Obniżenie prognoz dla USA

Dokonywane korekty były przede wszystkim wynikiem opóźnionych zasiewów kukurydzy w Stanach Zjednoczonych, spowodowanych obfitymi opadami deszczu. W związku z powyższym, USDA obniżyła swoje prognozy dla tego kraju o 34,3 mln t względem szacunków z maja, do 347,5 mln t.

Niepewność, co do ostatecznych zbiorów kukurydzy w Stanach, przełożyła się na ceny tego zboża. W ciągu tygodnia (od 7 do 14 czerwca) notowania kukurydzy na giełdzie CBOT (kontrakt lipcowy) wzrosły o ponad 9% do 178,3 USD/t, zaś ceny eksportowe zwiększyły się o ponad 8% do 206,0 USD/t.

Europejski rynek kukurydzy

Nie pozostało to bez wpływu na rynek europejski (i nie tylko). Na paryskiej giełdzie Matif jeszcze pod koniec maja i na początku czerwca br. notowania cen kukurydzy kształtowały się w przedziale 163-165 EUR/t, podczas gdy w połowie czerwca wyniosły już 176,5 EUR/t. Skala wzrostów będzie jednak ograniczana przez dużą podaż kukurydzy w Unii Europejskiej. Według prognoz firmy Tallage, wydawcy raportu Strategie grains, z 13 czerwca br., zbiory kukurydzy w UE w 2019 r. wyniosą 63,4 mln t i będą o prawie 3% (1,7 mln t) wyższe niż w 2018 r., co jest przede wszystkim związane z większą powierzchnią zasiewów. Oceny te zostały podniesione względem majowych o 0,5 mln t. Największe zmiany przewidywane są w przypadku Francji (+1,6 mln t do 13,8 mln t) oraz Niemiec (+1,4 mln t do 4,4 mln t). W Polsce, według ekspertów Tallage, produkcja sięgnie 4,5 mln t, czyli będzie o 9% (0,4 mln t) wyższa w relacji rocznej.

Niepewność co do cen, ale raczej będzie to spadek

Jednocześnie, w UE prawdopodobnie obniży się wykorzystanie kukurydzy na cele paszowe (w mijającym sezonie była wyjątkowo konkurencyjna cenowo), co oznacza, że jej zapasy na koniec nadchodzącego sezonu mogą wzrosnąć o ponad 3% (0,2 mln t) do 7,4 mln t. Tym samym bilans popytowopodażowy na unijnym rynku kukurydzy jest stosunkowo „luźny”. Gdyby patrzeć tylko przez pryzmat UE, ceny kukurydzy po tegorocznych zbiorach raczej będą spadały. Niemniej, jeżeli sytuacja w USA jeszcze się pogorszy, niewykluczone są ich podwyżki (choć mało prawdopodobne).

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.