Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znaczenie Rosji, Ukrainy i Kazachstanu na światowym rynku zbóż

Kategoria: Biznes

W ostatnich dwóch sezonach relatywnie wysoka podaż zbóż w Rosji, Ukrainie i Kazachstanie (RUK) i związane z tym możliwości eksportowe ziarna (głównie pszenicy), miały duże przełożenie na ceny światowe. W bieżącym sezonie 2019/20 szacunki dla Rosji są obniżane, niemniej sytuacja w regionie nadal będzie miała bardzo duże przełożenie na rynki globalne.

Produkcja zbóż w sezonie 2019/20

Z prognoz Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC 25.07.19) wynika, że w sezonie 2019/20 łączna produkcja zbóż w Rosji, Ukrainie i Kazachstanie wyniesie 205,1 mln t, czyli o 8,8 mln t (4,5%) więcej niż w sezonie ubiegłym, choć o 3,0 mln t mniej niż w rekordowym sezonie 2017/18. Wolumen ten, to przede wszystkim efekt oczekiwanych wysokich zbiorów w Rosji, ocenianych na 114,4 mln t, co oznacza wzrost w relacji rocznej o 7,1 mln t (6,6%). Z drugiej jednak strony, jeszcze miesiąc temu spodziewano się 119,3 mln t.

W przypadku Kazachstanu produkcja zbóż prognozowana jest na poziomie z ubiegłego sezonu, tj. 19,2 mln t. Na Ukrainie może wzrosnąć do rekordowego wolumenu 71,3 mln t, tj. o 1,6 mln t (2,3%) wyższego niż w sezonie 2018/19.

Warto zaznaczyć, że łączna produkcja zbóż w RUK w sezonie 2019/20 będzie odpowiadać 67-proc. całkowitej produkcji zbóż w Unii Europejskiej, podczas gdy w dwóch poprzednich sezonach relacja ta wynosiła 68%.

Rosja ma pozostać liderem eksportu pszenicy

Ważną kwestią, z punktu widzenia kształtowania się cen zbóż na rynkach światowych jest wielkość eksportu. I tutaj, pomimo korekt prognoz w dół, nadal liderem ma pozostać Rosja.

Według danych IGC, wolumen eksportu pszenicy z Rosji w sezonie 2019/20 wyniesie 34,5 mln t i będzie o 1,0 mln t (3,6%) mniejszy niż w sezonie ubiegłym. W czerwcu br. prognozy ekspertów IGC wskazywały na sprzedaż zagraniczną sięgającą 36,0 mln t. Szacunki obniżane są przez wszystkie agencje analityczne. SovEcon oczekuje eksportu na poziomie jeszcze niższym, wynoszącym 31,4 mln t. Udział Rosji w światowym handlu tym zbożem w bieżącym sezonie niewątpliwie spadnie, prawdopodobnie poniżej 20% wobec 21% w sezonie 2018/19 oraz 23% w sezonie 2017/18. Niemniej, wszystko wskazuje na to, że nadal będzie ona zajmowała pierwsze miejsce w wywozie pszenicy. Na drugiej pozycji znajdują się Stany Zjednoczone, z prognozowanym wolumenem eksportu wynoszącym 25,0 mln t, a dalej Kanada – 24 mln t.

Eksport pszenicy z Ukrainy, Kazachstanu i RUK ogółem

W przypadku Ukrainy spodziewany jest wzrost eksportu pszenicy z 16,0 mln t w sezonie 2018/19 do 17,9 mln t w sezonie bieżącym, zaś dla Kazachstanu prognozy zakładają spadek z 8,6 mln t do 8,0 mln t.

Ogółem sprzedaż zagraniczna pszenicy z RUK ma sięgnąć 60,3 mln t (czyli obniżyć się w relacji rocznej o 0,1 mln t) i stanowić 34,9% całkowitego, globalnego eksportu tego zboża. Dla porównania, w sezonie ubiegłym stanowiła ona 35,5%, zaś w sezonie 2017/18 – 38,1% światowego eksportu pszenicy.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.