Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpływ suszy na zbiory pszenicy w UE widoczny lecz sytuacja nie jest katastrofalna

Kategoria: Biznes

W Polsce szeroko dyskutuje się na temat wpływu suszy na zbiory płodów rolnych i tym samym na ceny żywności. Wiele wskazuje jednak na to, że w przypadku pszenicy, dużych zmian nie będzie.

Plony wyższe niż w ubiegłym roku

Krajowe żniwa podstawowych zbóż są na ukończeniu. Meldunki żniwne wskazują, że w większości województw uzyskiwane plony są wyższe niż w ubiegłym roku. Według wstępnych szacunków, produkcja pszenicy w 2019 r. będzie o około 8-10% większa wobec (niskiego) wyniku z 2018 r. i wyniesie około 10,7 mln t. Jest to jednak poziom niższy niż średnia z lat 2014-2017, która (według danych Sparks) przekroczyła 11,7 mln t.

Sytuacja w UE

W całej Unii Europejskiej sytuacja wygląda jednak nieco inaczej. Firma analityczna Tallage w raporcie ''Stratégie grains'' z 15 sierpnia br. wyraźnie podniosła swoją prognozę zbiorów pszenicy zwyczajnej - do 142,9 mln t wobec 140,6 mln t prognozowanych w lipcu br. Na podstawie doniesień z terenu zwiększono przede wszystkim oczekiwania co do zbiorów we Francji (o 2,1 mln t do 39,1 mln t) oraz w Wielkiej Brytanii (o 0,5 mln t do 15,0 mln t). O co najmniej 0,2 mln t podniesiono również prognozy dla Węgier i Rumunii. Z kolei korekty w dół dokonano właściwie jedynie dla Bułgarii (o 0,5 mln t do 5,2 mln t) oraz Niemiec (o 0,3 mln t do 23,3 mln t, co i tak stanowi wzrost o 16% wobec 2018 r.) i Polski (o 0,2 mln t do 10,7 mln t).

Gdyby obecne prognozy Tallage sprawdziły się, wówczas byłby to trzeci wynik w historii zbiorów pszenicy w UE. Wyższą produkcję osiągnięto jedynie w latach 2014 - 2015. Tegoroczne plony mają przekroczyć ubiegłoroczne poziomy we wszystkich krajach UE, z wyjątkiem Hiszpanii, Rumunii i Bułgarii (oraz Chorwacji i Portugalii, ale kraje te odpowiadają za jedynie około 0,6% unijnej produkcji).

Wyższa podaż pszenicy

Biorąc pod uwagę (mocno uszczuplone) zapasy pszenicy na koniec sezonu 2018/19, całkowita podaż tego zboża w Unii w bieżącym sezonie wyniesie 186,0 mln t i będzie o prawie 9% wyższa w relacji rocznej (sama produkcja ma wzrosnąć o ponad 12% r/r). W tych warunkach, kształtowanie się cen będzie mocno uzależnione od zużycia tego zboża. To z kolei może rosnąć, m.in. z powodu niewielkiego wzrostu produkcji kukurydzy w Europie i związanej z tym konkurencyjności cenowej pszenicy. Ponadto odbudowuje się pogłowie trzody, rośnie produkcja drobiu, co będzie stymulować popyt na pasze. Według Tallage, zużycie paszowe pszenicy będzie o prawie 13% wyższe niż w minionym sezonie.

Prognozy eksportu pszenicy z UE

Eksperci mocno podnieśli też prognozy eksportu pszenicy z UE – o 2,9 mln t wobec przewidywań z lipca, do 24,8 mln t. Taka sprzedaż byłaby o prawie 18% wyższa wobec sezonu 2018/19.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.