Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy ceny pszenicy trwale wzrosną?

Kategoria: Biznes

Podwyżki cen pszenicy

W ostatnich dwóch tygodniach na światowych giełdach towarowych przeważały wzrostowe tendencje cen. Na francuskiej MATIF notowania cen pszenicy konsumpcyjnej (kontrakt grudniowy) pomiędzy 10 a 18 października umocniły się o ponad 2% do 181,25 euro/t. Oznacza to, że były o prawie 15% wyższe wobec minimum z bieżącego sezonu, czyli 158,25 euro/t z 4 września br.

Obawy o zbiory pszenicy na półkuli południowej

Globalnie, podstawową przesłanką do podwyżek były obawy o zbiory pszenicy na półkuli południowej. Z powodu suszy w Australii, National Australia Bank (NAB) w swoim październikowym raporcie obniżył prognozy produkcji pszenicy w tym kraju o 4,5 mln t wobec szacunków wrześniowych do 15,5 mln t. Taki wolumen byłby o 10% (1,8 mln t) niższy od osiągniętego rok wcześniej. Jeszcze w ubiegłym miesiącu wszystkie agencje analityczne wskazywały na wzrost zbiorów w relacji rocznej. Australia jest dość znaczącym producentem pszenicy, z 3-4-procentowym udziałem w globalnych zbiorach tego zboża. Jeszcze większą rolę ogrywa w eksporcie, choć jej udział w ostatnich latach malał – z 12% w sezonie 2016/17 do 6% w ubiegłym. W bieżącym sezonie może spaść nawet poniżej 5%.

Z kolei w przypadku Argentyny prognozy z października br. mówią o zbiorach w wysokości 19,8 mln t wobec szacowanych we wrześniu 21,0 mln t. Niemniej, jest to nadal więcej niż w ubiegłym sezonie (19,5 mln t).

Szacowana wyższa sprzedaż poza granice UE

W wyniku tych zmian, firma Tallage, wydawca raportu Stratégie grains, podwyższyła projekcje eksportu pszenicy z UE-28. W najnowszym raporcie, z 17 października br., sprzedaż tego zboża poza granice UE szacowana jest na 27,3 mln t, czyli na poziomie o prawie 2 mln t wyższym wobec ocen z września. Jednocześnie jest to o ponad 31% (6,5 mln t) więcej niż w sezonie 2018/19. W rezultacie, zapasy końcowe zostały obniżone do 12,7 mln t, co gwarantuje równowagę pomiędzy podażą a popytem na rynku unijnym.

O tym, że eksport z UE będzie wyższy niż rok wcześniej, świadczą już obecne dane. Według informacji Komisji Europejskiej, w pierwszych 15 tygodniach bieżącego sezonu sprzedaż pszenicy na rynki trzecie wyniosła 7,5 mln t, czyli była o 48% wyższa w relacji rocznej. Z tego Polska wyeksportowała 0,36 mln t, czyli o 5% więcej w relacji rocznej.

Pomimo tych podwyżek, w bieżącym sezonie prawdopodobnie to Rosja pozostanie liderem w eksporcie pszenicy, z wolumenem określanym na 33 mln t.

Wzrost światowych zbiorów od 3 do 4%

Nawet jeżeli przedstawione wcześniej prognozy się zrealizują, światowe zbiory pszenicy będą od 3 do 4% wyższe wobec poprzedniego sezonu. Tym samym sytuacja na rynku jest dość komfortowa. Niemniej, większy eksport z UE oraz większe zapotrzebowanie na rynku wewnętrznym stanowią wsparcie dla cen pszenicy - brak jest wyraźnych przesłanek do ich spadku.

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.