Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Światowy rynek jęczmienia – wysoka podaż ziarna, rosnące zapasy

Kategoria: Biznes

Rekordowe zbiory

Światowe zbiory jęczmienia w sezonie 2019/20 prawdopodobnie osiągną rekordowy (bądź zbliżony do rekordowego) poziom 155 mln t. Unia Europejska pozostanie największym producentem tego zboża.

Według ekspertów Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), w bieżącym sezonie globalna produkcja jęczmienia wyniesie 154,7 mln t, czyli o 14,2 mln t (ponad 10%) więcej niż w sezonie poprzednim. Jednocześnie jest to o 9,2 mln t (około 6%) więcej od średniej z ostatnich pięciu lat.

USA

USDA ocenia zbiory z bieżącego sezonu na jeszcze wyższym, rekordowym, poziomie 155,8 mln t, co oznacza wzrost o 16,2 mln t (prawie 12%) w relacji rocznej. Z kolei Tallage, wydawca raportu Strategie grains, wskazuje na 151,7 mln t, czyli o 12,9 mln t (ponad 9%) więcej w skali roku.

UE

W Unii Europejskiej, która odpowiada za około 40% światowej produkcji jęczmienia i jednocześnie jest jego największym eksporterem, zbiory są przewidywane na poziomie około 61,7 mln t (Tallage), czyli o 6,0 mln t (prawie 11%) wyższym niż w 2018 r. Największe zmiany wobec ubiegłego roku przewidywane są w przypadku Francji (+2,5 mln t; 23% do 13,6 mln t) oraz Niemiec (+2,1 mln t; 22% do 11,7 mln t). Z kolei w Hiszpanii, z powodu wiosennej suszy, produkcja obniżyła się o 2,0 mln t; -22% do 7,0 mln t. W Polsce zbiory prawdopodobnie były o 0,3 mln t większe niż w 2018 r. Tallage ocenia je na 3,3 mln t.

Rosja

W Rosji, która jest drugim światowym producentem jęczmienia i drugim eksporterem (choć to zależy od sezonu), w tym roku zebrano 20,5 mln t tego zboża, czyli o 3,8 mln t (prawie 23%) więcej niż rok temu.

Gdzie przewiduje się mniejsze zbiory?

Wśród czołowych producentów, mniejsze niż w sezonie 2018/19 zbiory przewidywane są jedynie w Argentynie. Niewykluczone są też korekty w dół dla Australii, co jest spowodowane niedostatecznymi opadami deszczu w tym regionie.

Wykorzystanie jęczmienia

W bieżącym sezonie rosnąć ma też wykorzystanie jęczmienia, przede wszystkim na cele paszowe. Niemniej, rozwój ASF oraz niepewna sytuacja w Chinach powodują, że wzrost może być mniejszy niż wcześniej przewidywano. IGC ocenia, że ogółem zużycie jęczmienia w sezonie 2019/20 wyniesie 150,2 mln t, czyli o 8,4 mln t (prawie 6%) więcej wobec sezonu 2018/19. Biorąc pod uwagę wcześniej wspomniane zwiększenie produkcji (od 12 do 16 mln t), można spodziewać się, że zapasy na koniec bieżącego sezonu silnie wzrosną (o 4,5 mln t; 19% do 28,8 mln t), przede wszystkim wśród czołowych eksporterów. W UE mogą być one najwyższe od sezonu 2009/10.

Wszystko to oznacza, że rynek jęczmienia pozostaje pod wpływem czynników wywierających presję na zniżki cen. Ich skala może być ograniczona, niemniej są one raczej nie do uniknięcia.

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.