Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rekordowe zbiory
Światowe zbiory jęczmienia w sezonie 2019/20 prawdopodobnie osiągną rekordowy (bądź zbliżony do rekordowego) poziom 155 mln t. Unia Europejska pozostanie największym producentem tego zboża.
Według ekspertów Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), w bieżącym sezonie globalna produkcja jęczmienia wyniesie 154,7 mln t, czyli o 14,2 mln t (ponad 10%) więcej niż w sezonie poprzednim. Jednocześnie jest to o 9,2 mln t (około 6%) więcej od średniej z ostatnich pięciu lat.
USA
USDA ocenia zbiory z bieżącego sezonu na jeszcze wyższym, rekordowym, poziomie 155,8 mln t, co oznacza wzrost o 16,2 mln t (prawie 12%) w relacji rocznej. Z kolei Tallage, wydawca raportu Strategie grains, wskazuje na 151,7 mln t, czyli o 12,9 mln t (ponad 9%) więcej w skali roku.
UE
W Unii Europejskiej, która odpowiada za około 40% światowej produkcji jęczmienia i jednocześnie jest jego największym eksporterem, zbiory są przewidywane na poziomie około 61,7 mln t (Tallage), czyli o 6,0 mln t (prawie 11%) wyższym niż w 2018 r. Największe zmiany wobec ubiegłego roku przewidywane są w przypadku Francji (+2,5 mln t; 23% do 13,6 mln t) oraz Niemiec (+2,1 mln t; 22% do 11,7 mln t). Z kolei w Hiszpanii, z powodu wiosennej suszy, produkcja obniżyła się o 2,0 mln t; -22% do 7,0 mln t. W Polsce zbiory prawdopodobnie były o 0,3 mln t większe niż w 2018 r. Tallage ocenia je na 3,3 mln t.
Rosja
W Rosji, która jest drugim światowym producentem jęczmienia i drugim eksporterem (choć to zależy od sezonu), w tym roku zebrano 20,5 mln t tego zboża, czyli o 3,8 mln t (prawie 23%) więcej niż rok temu.
Gdzie przewiduje się mniejsze zbiory?
Wśród czołowych producentów, mniejsze niż w sezonie 2018/19 zbiory przewidywane są jedynie w Argentynie. Niewykluczone są też korekty w dół dla Australii, co jest spowodowane niedostatecznymi opadami deszczu w tym regionie.
Wykorzystanie jęczmienia
W bieżącym sezonie rosnąć ma też wykorzystanie jęczmienia, przede wszystkim na cele paszowe. Niemniej, rozwój ASF oraz niepewna sytuacja w Chinach powodują, że wzrost może być mniejszy niż wcześniej przewidywano. IGC ocenia, że ogółem zużycie jęczmienia w sezonie 2019/20 wyniesie 150,2 mln t, czyli o 8,4 mln t (prawie 6%) więcej wobec sezonu 2018/19. Biorąc pod uwagę wcześniej wspomniane zwiększenie produkcji (od 12 do 16 mln t), można spodziewać się, że zapasy na koniec bieżącego sezonu silnie wzrosną (o 4,5 mln t; 19% do 28,8 mln t), przede wszystkim wśród czołowych eksporterów. W UE mogą być one najwyższe od sezonu 2009/10.
Wszystko to oznacza, że rynek jęczmienia pozostaje pod wpływem czynników wywierających presję na zniżki cen. Ich skala może być ograniczona, niemniej są one raczej nie do uniknięcia.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Obawy o wielkość zbiorów pszenicy na półkuli południowej (Australia, Argentyna) przełożyły się na wzrost jej cen na światowych giełdach towarowych
Niskie temperatury oraz duża wilgotność przekładają się na opóźnienia w zbiorach kukurydzy w Polsce. Prawdopodobnie będą też miały negatywne przełożenie na wolumen zebranego ziarna.
W I półroczu br. warunki rynkowe dla przedsiębiorstw z sektora przemiału zbóż były mniej korzystne niż przeciętnie w latach 2015-2018.