Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dane GUS
Według danych GUS, w pierwszych dziesięciu miesiącach br. w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, wzrosła produkcja większości artykułów zbożowych.
Mąka żytnia
Największe zmiany odnotowano w odniesieniu do mąki żytniej. Jej produkcja w analizowanym okresie sięgnęła 150 tys. t, czyli była o prawie 12% wyższa niż przed rokiem. Przy czym, pomimo że w tym roku zebrano o 14% mniej żyta w relacji rocznej, to w lipcu-październiku br. (czyli w trzech pierwszych miesiącach bieżącego sezonu) produkcja mąki żytniej wyniosła 62 tys. t, czyli była o 13% wyższa wobec lipca-października 2017 r. Ma to pozytywne przełożenie na rynek pieczywa żytniego, którego w pierwszych dziesięciu miesiącach br. wyprodukowano 55 tys. t, czyli o 3% więcej niż rok wcześniej, zaś w lipcu-październiku br. – 23 tys. t, co oznacza przyrost o prawie 6% w relacji rocznej.
Duże i małe piekarnie
Oczywiście są to dość okrojone dane, bowiem obejmują jedynie duże piekarnie. Informacje za 2017 r. wskazują, że w przedsiębiorstwach zatrudniających 10 osób i więcej produkcja pieczywa żytniego wyniosła 95,5 tys. t, podczas gdy firmy duże, mające co najmniej 50 pracowników wyprodukowały 64,5 tys. t tego artykułu. Oznacza to że małe i średnie jednostki odpowiadały za około 40 tys. t (32%) pieczywa, które pojawiło się na rynku.
Produkty żytnie nadal niszowe
Pomimo wzrostu, który notowany jest już czwarty rok z rzędu, produkcja zarówno mąki jak i pieczywa żytniego nadal pozostaje niszowa jeżeli ją porównać do artykułów pszennych. W bieżącym roku, w jego pierwszych dziesięciu miesiącach, produkcja mąki pszennej wyniosła 1510 tys. t, zatem 10-krotnie więcej niż mąki żytniej. Taki wynik oznacza przyrost o 4% w relacji rocznej. W samym lipcu-październiku br. produkcja przekroczyła 632 tys. t, czyli była o 4,5% wyższa niż w analogicznym okresie 2017 r. Zatem, podobnie jak w przypadku żyta, pomimo niższych zbiorów ziarna, produkcja mąki rośnie, choć zmiany nie są tak silne, jak dla mąki żytniej. Jednocześnie spada produkcja kasz i mączki z pszenicy – w styczniu-październiku wyniosła ona 8,6 tys. t, czyli była o prawie 1% mniejsza w relacji rocznej. W tym samym czasie wzrosła (o 11% wobec 2017 r. do 18,0 tys. t) produkcja kasz jęczmiennych i (o ponad 9% do 4,3 tys. t) – gryczanych.
Rynek makaronów
Stabilny jest natomiast rynek makaronów. W styczniu-październiku br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wyprodukowano 129 tys. t tego wyrobu, czyli zbliżoną wielkość jak rok temu.
Biorąc pod uwagę mniejszą dostępność ziarna w tym sezonie oraz wciąż duży popyt na pasze ze strony sektora zwierzęcego, jest duże prawdopodobieństwo, że w kolejnych miesiącach wzrostowe tendencje w produkcji wyrobów zbożowych będą słabły.
Przeczytaj także
W pierwszych kilku miesiącach sezonu 2018/19 eksport pszenicy z UE był znacznie mniejszy niż w tym samym okresie rok wcześniej. Według raportu „Strategie grains”, opublikowanego 15 listopada br., całkowity eksport pszenicy z UE-28 do krajów trzecich w sezonie 2018/19 wyniesie zaledwie 19,5 mln t. Oznacza to spadek o 5%...
Po ubiegłosezonowym, dość dużym spadku eksportu zbóż z Ukrainy, w bieżącym sezonie znaczenie tego kraju na rynku światowym może ponownie wzrosnąć. W przedstawionym w czwartek 25 października raporcie, eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) ocenili tegoroczne zbiory zbóż na Ukrainie na 64,5 mln t...
W sezonie 2017/18 produkcja pełnoporcjowych pasz przemysłowych w UE wzrosła o 1,4%, w tym w Polsce o ponad 3% w relacji rocznej. Przewiduje się, że w bieżącym sezonie 2018/19 unijna produkcja zwiększy się o kolejny 1%, mniejsze będzie natomiast wykorzystanie zbóż na pasze...