Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W bieżącym roku rośnie produkcja artykułów zbożowych

Kategoria: Biznes

Dane GUS

Według danych GUS, w pierwszych dziesięciu miesiącach br. w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, wzrosła produkcja większości artykułów zbożowych.

Mąka żytnia

Największe zmiany odnotowano w odniesieniu do mąki żytniej. Jej produkcja w analizowanym okresie sięgnęła 150 tys. t, czyli była o prawie 12% wyższa niż przed rokiem. Przy czym, pomimo że w tym roku zebrano o 14% mniej żyta w relacji rocznej, to w lipcu-październiku br. (czyli w trzech pierwszych miesiącach bieżącego sezonu) produkcja mąki żytniej wyniosła 62 tys. t, czyli była o 13% wyższa wobec lipca-października 2017 r. Ma to pozytywne przełożenie na rynek pieczywa żytniego, którego w pierwszych dziesięciu miesiącach br. wyprodukowano 55 tys. t, czyli o 3% więcej niż rok wcześniej, zaś w lipcu-październiku br. – 23 tys. t, co oznacza przyrost o prawie 6% w relacji rocznej.

Duże i małe piekarnie

Oczywiście są to dość okrojone dane, bowiem obejmują jedynie duże piekarnie. Informacje za 2017 r. wskazują, że w przedsiębiorstwach zatrudniających 10 osób i więcej produkcja pieczywa żytniego wyniosła 95,5 tys. t, podczas gdy firmy duże, mające co najmniej 50 pracowników wyprodukowały 64,5 tys. t tego artykułu. Oznacza to że małe i średnie jednostki odpowiadały za około 40 tys. t (32%) pieczywa, które pojawiło się na rynku.

Produkty żytnie nadal niszowe

Pomimo wzrostu, który notowany jest już czwarty rok z rzędu, produkcja zarówno mąki jak i pieczywa żytniego nadal pozostaje niszowa jeżeli ją porównać do artykułów pszennych. W bieżącym roku, w jego pierwszych dziesięciu miesiącach, produkcja mąki pszennej wyniosła 1510 tys. t, zatem 10-krotnie więcej niż mąki żytniej. Taki wynik oznacza przyrost o 4% w relacji rocznej. W samym lipcu-październiku br. produkcja przekroczyła 632 tys. t, czyli była o 4,5% wyższa niż w analogicznym okresie 2017 r. Zatem, podobnie jak w przypadku żyta, pomimo niższych zbiorów ziarna, produkcja mąki rośnie, choć zmiany nie są tak silne, jak dla mąki żytniej. Jednocześnie spada produkcja kasz i mączki z pszenicy – w styczniu-październiku wyniosła ona 8,6 tys. t, czyli była o prawie 1% mniejsza w relacji rocznej. W tym samym czasie wzrosła (o 11% wobec 2017 r. do 18,0 tys. t) produkcja kasz jęczmiennych i (o ponad 9% do 4,3 tys. t) – gryczanych.

Rynek makaronów

Stabilny jest natomiast rynek makaronów. W styczniu-październiku br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wyprodukowano 129 tys. t tego wyrobu, czyli zbliżoną wielkość jak rok temu.

Biorąc pod uwagę mniejszą dostępność ziarna w tym sezonie oraz wciąż duży popyt na pasze ze strony sektora zwierzęcego, jest duże prawdopodobieństwo, że w kolejnych miesiącach wzrostowe tendencje w produkcji wyrobów zbożowych będą słabły.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.