Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost znaczenia Ukrainy na globalnym rynku kukurydzy

Kategoria: Biznes

Wysokie plony kukurydzy na Ukrainie- raport MRZ

Po ubiegłosezonowym, dość dużym spadku eksportu zbóż z Ukrainy, w bieżącym sezonie znaczenie tego kraju na rynku światowym może ponownie wzrosnąć.

W przedstawionym w czwartek 25 października raporcie, eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) ocenili tegoroczne zbiory zbóż na Ukrainie na 64,5 mln t, co jest poziomem o 3,2 mln t (ponad 5%) wyższym niż w 2017 r. Z tego prawie połowę – 30 mln t, o 5,9 mln t więcej r/r – ma stanowić kukurydza. Co ważne, ostatnie doniesienia wskazują, że szacunki te mogą być jeszcze korygowane w górę. Według Ministerstwa Polityki Agrarnej i Rolnictwa Ukrainy, na dzień 30 października rolnicy zebrali 22,5 mln t kukurydzy, z 70% areału uprawy (3,2 mln ha), z plonem sięgającym 70,3 dt/ha. Przy tak wysokim plonowaniu nie jest wykluczone, że produkcja przekroczy nawet 32 mln t, co byłoby wynikiem rekordowym.

Wpływ na rynek światowy

Może mieć to duże przełożenie na rynek światowy, bowiem około 70-80% tego zboża jest sprzedawane przez Ukrainę na rynkach trzecich. Według MRZ w bieżącym sezonie Ukraina wyeksportuje około 23,0 mln t kukurydzy, czyli o 4,7 mln t (ponad 25%) więcej niż w poprzednim sezonie. Ta ilość zapewnia naszemu sąsiadowi trzecie miejsce na świecie w eksporcie (po Stanach Zjednoczonych i Argentynie, na równi z Brazylią), z 14,5 –proc. udziałem.

Do najważniejszych odbiorców ukraińskiej kukurydzy należą kraje UE. W ubiegłym sezonie trafiła ona głównie do Holandii (2,3 mln t) oraz Hiszpanii (1,8 mln t). Polska zakupiła zaledwie 103 tys. t tego zboża. Nie jest jednak wykluczone, że w bieżącym sezonie znacznie zwiększymy import. Według informacji podawanych przez Sparks, część podmiotów handlowych i przetwórczych zakontraktowała spore ilości ukraińskiej kukurydzy z dostawą począwszy od stycznia 2019 r.

Import kukurydzy do Chin

Drugim importerem kukurydzy z Ukrainy są Chiny. W 2017 r. sprowadziły 2,0 mln t, zaś w 2016 r. 2,7 mln t ziarna (dane UN Comtrade). Biorąc pod uwagę ostatnią decyzję Chin w sprawie modyfikacji receptur paszowych dla drobiu i trzody chlewnej (chodzi o obniżenie poziomu białka w recepturach paszowych o 1,5%), nie jest wykluczone, że kraj ten zwiększy import kukurydzy kosztem soi (reperkusje wojny handlowej pomiędzy Państwem Środka a Stanami Zjednoczonymi). To z kolei może rodzić większy popyt na kukurydzę z Ukrainy i przeciwdziałać ewentualnym spadkom cen.

Ukraińska pszenica

Ukraina to też ważny eksporter pszenicy, niemniej w bieżącym sezonie spadek produkcji ograniczy możliwości sprzedaży zagranicznej tego ziarna. Jak podaje Sparks, w okresie lipiec-październik br., eksport pszenicy z Ukrainy wyniósł 7,5 mln t, czyli o 0,5 mln t mniej niż rok temu. Ogółem, w całym sezonie eksperci MRZ spodziewają się wywozu na poziomie 16,1 mln t wobec 17,7 mln t w sezonie 2017/18.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 26.10.2018

    Mniejsze zapotrzebowanie na zboża paszowe w UE, ale wzrost produkcji pasz przemysłowych

    W sezonie 2017/18 produkcja pełnoporcjowych pasz przemysłowych w UE wzrosła o 1,4%, w tym w Polsce o ponad 3% w relacji rocznej. Przewiduje się, że w bieżącym sezonie 2018/19 unijna produkcja zwiększy się o kolejny 1%, mniejsze będzie natomiast wykorzystanie zbóż na pasze...

    Czytaj więcej
  • 12.10.2018

    Mniej kukurydzy w Polsce, więcej na świecie

    Zbiory kukurydzy w Polsce są już dość mocno zaawansowane. Utrzymują się jednak duże rozbieżności w ocenie, ile ostatecznie mogą wynieść. Z informacji GUS przedstawionych w  Przedwynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 roku wynika, że krajowa produkcja kukurydzy ukształtuje się na poziomie zaledwie 3,3 mln t wobec  4,0 mln w 2017 r. Z kolei Tallage, wydawca raportu Strategie Grains, ocenia ją na 3,7 mln t wobec 4,0 mln t zebranych przed rokiem...

    Czytaj więcej
  • 28.09.2018

    Wzrost rentowności i produkcji pasz przemysłowych

    I połowa br. była relatywnie sprzyjająca dla krajowego sektora paszowego - przede wszystkim charakteryzowała się wzrostem cen pasz przemysłowych. W lipcu oraz sierpniu br. powyższe tendencje utrzymały się, przy czym tempo wzrostu cen pasz dla brojlerów oraz dla trzody chlewnej jeszcze przyspieszyło.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.