Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niewielki eksport pszenicy z UE

Kategoria: Biznes

Spadek eksportu pszenicy

W pierwszych kilku miesiącach sezonu 2018/19 eksport pszenicy z UE był znacznie mniejszy niż w tym samym okresie rok wcześniej.

Według raportu „Strategie grains”, opublikowanego 15 listopada br., całkowity eksport pszenicy z UE-28 do krajów trzecich w sezonie 2018/19 wyniesie zaledwie 19,5 mln t. Oznacza to spadek o 5% wobec 20,5 mln t wyeksportowanych w poprzednim sezonie. Trzeba przy tym zaznaczyć, że już ubiegłosezonowy wynik stanowił dużą obniżkę względem sprzedaży zagranicznej z sezonu 2016/17, która sięgnęła 24,1 mln t. Z kolei w latach 2013-2016 przeciętny eksport z UE wynosił ponad 29,0 mln t. Jeśli prognoza zaprezentowana w raporcie sprawdzi się, w bieżącym sezonie wywóz pszenicy będzie najniższy od sezonu 2011/12.

Przyczyna?

Duży spadek eksportu wynika przede wszystkim ze znacznie niższych zbiorów pszenicy w UE w bieżącym roku. Według ekspertów firmy Tallage, przygotowującej raport „Strategie grains”, wyniosły one 127,0 mln t, czyli o ponad 10% (14,9 mln t) mniej od zanotowanych w 2017 r.

Największy spadek w niemczech

W ujęciu wolumenowym zdecydowanie największy udział w tym spadku miały Niemcy, gdzie plony, w wyniku suszy, wyniosły jedynie 6,7 t/ha wobec 7,7 t/ha w roku ubiegłym. W efekcie produkcja była o 4,2 mln t (17%) niższa niż w 2017 r. Niemniej, obniżki zanotowały również inne kraje z północnej i, w mniejszym stopniu, zachodniej części naszego kontynentu. W Danii zebrano o 2,4 mln t mniej pszenicy wobec 2017 r., co oznacza spadek o 50%, we Francji mniej o 2,7 mln t (o prawie 8% w relacji rocznej), zaś w Szwecji o 1,6 mln t (o 48% mniej). Do krajów tych dołączyła Polska, z obniżką o 2,0 mln t (17%).

Obniżenie eksportu

Istotne zmniejszenie zbiorów m.in. u największych unijnych producentów pszenicy, spowodowało wyraźne obniżenie eksportu w trwającym obecnie sezonie 2018/19. Dane Komisji Europejskiej wskazują, ze w pierwszych 20 tygodniach sezonu (czyli do 11 listopada br.) łącznie kraje UE sprzedały na rynkach trzecich 5,9 mln t pszenicy wobec 7,8 mln t w sezonie 2017/18 (czyli o 24% mniej) oraz 9,6 mln t w sezonie 2016/17. Przy czym eksport z Francji stanowił prawie połowę tej wielkości – 2,9 mln t. Na drugim miejscu znalazła się Rumunia, z wysyłkami sięgającymi 1,6 mln t, zaś na trzecim Polska – 0,6 mln t. Niemcy znalazły się dopiero na piątej pozycji.

Gdyby takie tempo wywozu pszenicy z UE utrzymało się w kolejnych tygodniach, prognoza ekspertów Tallage, mówiąca o eksporcie wynoszącym 19,5 mln t, stałaby się zbyt optymistyczna.

Wszystko zależy od Rosji?

Dużo jednak będzie zależało od wyników osiągniętych przez Rosję. Mimo niższych zbiorów (69,5 mln t wobec 84,9 mln t w sezonie 2017/18), od początku lipca do 8 listopada br. kraj ten wyeksportował już 18,2 mln t pszenicy, o 35% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Taki przyrost jest raczej nie do utrzymania w kolejnych miesiącach.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 09.11.2018

    Wzrost znaczenia Ukrainy na globalnym rynku kukurydzy

    Po ubiegłosezonowym, dość dużym spadku eksportu zbóż z Ukrainy, w bieżącym sezonie znaczenie tego kraju na rynku światowym może ponownie wzrosnąć. W przedstawionym w czwartek 25 października raporcie, eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) ocenili tegoroczne zbiory zbóż na Ukrainie na 64,5 mln t...

    Czytaj więcej
  • 26.10.2018

    Mniejsze zapotrzebowanie na zboża paszowe w UE, ale wzrost produkcji pasz przemysłowych

    W sezonie 2017/18 produkcja pełnoporcjowych pasz przemysłowych w UE wzrosła o 1,4%, w tym w Polsce o ponad 3% w relacji rocznej. Przewiduje się, że w bieżącym sezonie 2018/19 unijna produkcja zwiększy się o kolejny 1%, mniejsze będzie natomiast wykorzystanie zbóż na pasze...

    Czytaj więcej
  • 12.10.2018

    Mniej kukurydzy w Polsce, więcej na świecie

    Zbiory kukurydzy w Polsce są już dość mocno zaawansowane. Utrzymują się jednak duże rozbieżności w ocenie, ile ostatecznie mogą wynieść. Z informacji GUS przedstawionych w  Przedwynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 roku wynika, że krajowa produkcja kukurydzy ukształtuje się na poziomie zaledwie 3,3 mln t wobec  4,0 mln w 2017 r. Z kolei Tallage, wydawca raportu Strategie Grains, ocenia ją na 3,7 mln t wobec 4,0 mln t zebranych przed rokiem...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.