Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Spadek eksportu pszenicy
W pierwszych kilku miesiącach sezonu 2018/19 eksport pszenicy z UE był znacznie mniejszy niż w tym samym okresie rok wcześniej.
Według raportu „Strategie grains”, opublikowanego 15 listopada br., całkowity eksport pszenicy z UE-28 do krajów trzecich w sezonie 2018/19 wyniesie zaledwie 19,5 mln t. Oznacza to spadek o 5% wobec 20,5 mln t wyeksportowanych w poprzednim sezonie. Trzeba przy tym zaznaczyć, że już ubiegłosezonowy wynik stanowił dużą obniżkę względem sprzedaży zagranicznej z sezonu 2016/17, która sięgnęła 24,1 mln t. Z kolei w latach 2013-2016 przeciętny eksport z UE wynosił ponad 29,0 mln t. Jeśli prognoza zaprezentowana w raporcie sprawdzi się, w bieżącym sezonie wywóz pszenicy będzie najniższy od sezonu 2011/12.
Przyczyna?
Duży spadek eksportu wynika przede wszystkim ze znacznie niższych zbiorów pszenicy w UE w bieżącym roku. Według ekspertów firmy Tallage, przygotowującej raport „Strategie grains”, wyniosły one 127,0 mln t, czyli o ponad 10% (14,9 mln t) mniej od zanotowanych w 2017 r.
Największy spadek w niemczech
W ujęciu wolumenowym zdecydowanie największy udział w tym spadku miały Niemcy, gdzie plony, w wyniku suszy, wyniosły jedynie 6,7 t/ha wobec 7,7 t/ha w roku ubiegłym. W efekcie produkcja była o 4,2 mln t (17%) niższa niż w 2017 r. Niemniej, obniżki zanotowały również inne kraje z północnej i, w mniejszym stopniu, zachodniej części naszego kontynentu. W Danii zebrano o 2,4 mln t mniej pszenicy wobec 2017 r., co oznacza spadek o 50%, we Francji mniej o 2,7 mln t (o prawie 8% w relacji rocznej), zaś w Szwecji o 1,6 mln t (o 48% mniej). Do krajów tych dołączyła Polska, z obniżką o 2,0 mln t (17%).
Obniżenie eksportu
Istotne zmniejszenie zbiorów m.in. u największych unijnych producentów pszenicy, spowodowało wyraźne obniżenie eksportu w trwającym obecnie sezonie 2018/19. Dane Komisji Europejskiej wskazują, ze w pierwszych 20 tygodniach sezonu (czyli do 11 listopada br.) łącznie kraje UE sprzedały na rynkach trzecich 5,9 mln t pszenicy wobec 7,8 mln t w sezonie 2017/18 (czyli o 24% mniej) oraz 9,6 mln t w sezonie 2016/17. Przy czym eksport z Francji stanowił prawie połowę tej wielkości – 2,9 mln t. Na drugim miejscu znalazła się Rumunia, z wysyłkami sięgającymi 1,6 mln t, zaś na trzecim Polska – 0,6 mln t. Niemcy znalazły się dopiero na piątej pozycji.
Gdyby takie tempo wywozu pszenicy z UE utrzymało się w kolejnych tygodniach, prognoza ekspertów Tallage, mówiąca o eksporcie wynoszącym 19,5 mln t, stałaby się zbyt optymistyczna.
Wszystko zależy od Rosji?
Dużo jednak będzie zależało od wyników osiągniętych przez Rosję. Mimo niższych zbiorów (69,5 mln t wobec 84,9 mln t w sezonie 2017/18), od początku lipca do 8 listopada br. kraj ten wyeksportował już 18,2 mln t pszenicy, o 35% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Taki przyrost jest raczej nie do utrzymania w kolejnych miesiącach.
Przeczytaj także
Po ubiegłosezonowym, dość dużym spadku eksportu zbóż z Ukrainy, w bieżącym sezonie znaczenie tego kraju na rynku światowym może ponownie wzrosnąć. W przedstawionym w czwartek 25 października raporcie, eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) ocenili tegoroczne zbiory zbóż na Ukrainie na 64,5 mln t...
W sezonie 2017/18 produkcja pełnoporcjowych pasz przemysłowych w UE wzrosła o 1,4%, w tym w Polsce o ponad 3% w relacji rocznej. Przewiduje się, że w bieżącym sezonie 2018/19 unijna produkcja zwiększy się o kolejny 1%, mniejsze będzie natomiast wykorzystanie zbóż na pasze...
Zbiory kukurydzy w Polsce są już dość mocno zaawansowane. Utrzymują się jednak duże rozbieżności w ocenie, ile ostatecznie mogą wynieść. Z informacji GUS przedstawionych w Przedwynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 roku wynika, że krajowa produkcja kukurydzy ukształtuje się na poziomie zaledwie 3,3 mln t wobec 4,0 mln w 2017 r. Z kolei Tallage, wydawca raportu Strategie Grains, ocenia ją na 3,7 mln t wobec 4,0 mln t zebranych przed rokiem...