Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ceny zbóż w 2019 roku oraz prognozy na kolejne miesiące

Kategoria: Biznes

Jak kształtował się skup pszenicy w 2019r.?

Według publikowanych w cyklu tygodniowym danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ubiegłym roku pszenica konsumpcyjna skupowana była przeciętnie po 755 zł/t, czyli o ponad 2% drożej niż w 2018 r. Przy czym, w I półroczu ceny przekroczyły 818 zł/t i były o 20% wyższe w relacji rocznej, zaś w II półroczu wyniosły już 692 zł/t i były o 13% niższe r/r. Niewielkie spadki zaczęły się jeszcze w lutym 2019 r., pod wpływem informacji o nadchodzących rekordowo wysokich światowych zbiorach pszenicy. Tempo obniżek cen wyraźnie przyspieszyło w czasie żniw w lipcu, natomiast sierpień – październik przyniosły ich stabilizację. Pod koniec roku pszenica ponownie zaczęła nieznacznie drożeć, m.in. w wyniku korekty globalnej produkcji tego zboża ( obniżenie prognoz dla Australii i Argentyny).

Podobne tendencje widoczne były w przypadku pozostałych zbóż

Przy czym w I półroczu 2019 r. żyto, jęczmień, owies i pszenżyto były o ponad 20% droższe wobec I półrocza 2018 r. (w odniesieniu do owsa podwyżki sięgały nawet 44% w relacji rocznej), zaś w II półroczu o 13-15% tańsze.

Prognozy na 2020 rok

Początek 2020 r. nie przyniósł dużych zmian na rynku. Jak podaje Sparks Polska, w pierwszym tygodniu stycznia cena pszenicy konsumpcyjnej o zawartości białka 12,5% kształtowała się na poziomie 690-750 zł/t, czyli zbliżonym do notowanego pod koniec roku. W kolejnych tygodniach możliwe są niewielkie podwyżki, niemniej obecnie brak jest czynników, które wskazywałyby na większe zmiany cen. Wsparciem może być obniżenie podaży ziarna w Rosji i dobre wyniki eksportu (szczególnie drogą morską) z Polski. Z drugiej strony, coraz większy wpływ na rynek będą miały informacje dotyczące zbiorów zbóż w sezonie 2020/21. Pierwsze szacunki wskazują na wzrost zasiewów pszenicy ozimej w Rosji i na Ukrainie, ale spadek w UE (o 2%). W Polsce, według ocen ekspertów GUS, areał jest zbliżony do notowanego rok wcześniej.

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.