Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ukryte koszty kontroli

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Strefa Managera

Abstrakt

W dzisiejszej mojej publikacji chciałem poruszyć temat, z którym nie spotkałem się jeszcze w literaturze, co więcej w powszechnym przekonaniu sprawa jest prosta. Przychodzi inspektor „przeprowadza kontrolę” i już. Koniec. Proste sprawa zajmuje 5 sekund. Próbki pobrane. Protokół podpisany.

Prawda wygląda zupełnie inaczej. To wiedzą pracownicy produkcji, technolodzy i inne osoby, o których bardzo często zapominamy, a pełnią kluczową rolę w procesie produkcji i dystrybucji żywności oraz pracownicy organów kontroli.

Kontrola to jest proces, który jest szczegółowo uregulowany. W polskich przepisach regulacje dotyczące kontroli znajdują się w szeregu aktów prawnych. W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity z dnia 25 maja 2023 r. Dz. U. z 2023 roku, poz. 1448) przepisy dotyczące kontroli żywności V zatytułowanym Urzędowe kontrole żywności. Kontrole uregulowane są również w ustawach dotyczących konkretnych organów kontroli.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

-co podlega kontroli IJHARS?

-jakie czynności obejmuje kontrola?

-co powinien zawierać protokół?

-jakie są koszty kontroli i na jakiej podstawie się je ustala?

-jakie są praktyczne wskazówki dotyczące postępowania w trakcie kontroli?

 

Autor:Paweł Borek
Paweł Borek
Paweł Borek - ekspert w zakresie prawa i postępowania administracyjnego, ze szczególnym uwzględnieniem postępowania w zakresie prawa żywnościowego. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego, radca prawny z 15 letnim doświadczeniem. Managing Asociate w MGS LAW Kancelaria Radców Prawnych Mądry, Sznycer, Sambożuk i Partnerzy, gdzie odpowiada za obszar szeroko rozumianego prawa żywnościowego. Reprezentuje przedsiębiorców w sporach z organami – Wojewódzkimi Inspektorami Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych, Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, Państwowymi Powiatowymi i Wojewódzkimi Inspektorami Sanitarnymi oraz Głównym Inspektorem Sanitarnym, Państwowymi Powiatowymi i Wojewódzkimi Inspektorami Sanitarnymi; Powiatowymi i Wojewódzkimi Lekarzami Weterynarii, Głównym Lekarzem Weterynarii. Doradza w zakresie znakowania oraz wprowadzania do obrotu produktów żywnościowych. Przeprowadza ocenę składu suplementów diety oraz reprezentuje podmioty w procesie notyfikacji suplementów diety wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu, a także w procesie zgłaszanie działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz weryfikacja zgodności produktów z przepisami. Zapewnia wsparcie w przygotowaniu i negocjacji umów z kontrahentami. Autor publikacji z zakresu prawa żywnościowego w prasie krajowej oraz zagranicznej (European Food and Feed Law Review). Jedyny w Polsce członek Food Lawyers Network organizacji skupiającej prawników z całego świata zajmujących się prawem żywnościowym.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe Strefa Managera

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.