Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W opracowanym przez FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) raporcie przedstwiono kluczowe wyzwania dla przemysłu spożywczego. Oszacowano, że do 2050 roku na świecie wzrośnie liczba ludności o około 2 miliardy, dlatego dla producentów żywności poważnym problemem może stać się wyżywienie 9 miliardów ludzi. Wzrost liczby ludności wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania na żywność, pogłębieniem problemu walki z głodem oraz dostarczeniem odpowiedniej ilości żywności, która będzie bezpieczna i akceptowana przez konsumentów. Według FAO jednym z podstawowych zadań producentów żywności będzie dostarczenie konsumentom w pełni wartościowego białka. W przedstawionym przez FAO raporcie stwierdzono, że cennym źródłem białka mogą być owady. Podstawowymi zaletami owadów (w tym świerszczy) są m.in. wysokie wartości odżywcze (70% surowego białka, brak węglowodanów oraz cenne źródło minerałów t.j potas, żelazo, fostor, miedź, czy cynk i witamin z grupy B). Ponadto hodowla owadów emituje śladowe ilości gazów cieplarnianych (redukcja negatywnego wpływu na środowisko), a otrzymywana ze świerszczy mąka zaliczana jest do produktów bezglutenowych. Obecnie od 1 stycznia 2018 roku owady oraz produkty z nich otrzymywane mogą być sprzedawane w sklepach na terenie krajów należących do UE.
Czas na owady!
Pogłębiające się problemy dotyczące walki z głodem na świecie oraz problemy związane z zanieczyszczniem środowiska sprawiają, że ONZ szuka innowacyjnych rozwiązań dotyczących żywności. Organizacja Narodów Zjednoczonych poszukuje rozwiązań, które umożliwią zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych społeczeństwa m.in. rezygnację z mięsa w codziennej diecie przez zastąpienie potrawami z owadów. Zadaniem ONZ zatem jest przekonanie społeczeństwa, że potrawy z owadów są w pełni bezpieczne oraz są źródłem wielu składników odżywczych.
Jak powstaje mąka ze świerszczy?
Jednym z kluczowych produktów, które zaliczane są do tzw. "nowej generacji", a otrzymywane są z owadów (głównie świerszczy) to mąka. Mąka ze świerszczy otrzymywana jest z suszonych lub pieczonych owadów hodowanych na fermach. W kolejnym etapie są mielone do postaci mąki pszennej, dzięki czemu można stosować otrzymaną mąkę jako białko lub do produkcji pieczywa. Mąka ze świerszczy wykazuje przyjemny oraz łagodny orzechowy smak. Cechuje się trzykrotnie większą zawartością białka niż polędwica oraz dwukrotnie większą ilością białka niż pierś z kurczaka. Spożywanie świerszczy oraz produktów z nich otrzymanych jest coraz bardziej popularne na świecie oraz w Europie. Związane to jest z łatwą hodowlą owadów oraz szeregiem korzyści żywieniowych.
Mąka ze świerszczy - wartości żywieniowe
Świerszcze oraz otrzymywane z nich produkty cechują się wysoką zawartością białka (około 70%), brakiem w swym składzie węglowodanów oraz wysoką zawartością żelaza oraz wapnia. Warto podkreślić fakt, że mąka ze świerszczy zaliczana jest do produktów bezglutenowych. Spożywanie żywności bogatej w tego rodzaju białko może przyczynić się do:
Kluczowe zalety mąki ze świerszczy:
Czy wiesz, że...
Podsumowując, mąka ze świerszczy może być dobrą alternatywą na zastąpienie białka zwierzęcego w diecie. Mąka ze świerszczy, która w swym składzie zawiera wiele cennych składników odżywczych może być spożywana zarówno przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia, sportowców oraz osoby posiadające problemy z układem trawiennym (cierpiące na celiakię). Obecnie na świecie z mąki ze świerszczy produkowane są batoniki oraz musli. Na świecie owady zyskują coraz większą popularność m.in. w Meksyku świerszcze sprawdzają się świetnie jako dodatek do piwa oraz tequliy. Meksykańska odmiana świerszczy jest smażona i zostaje doprawiona sokiem z limonki, solą i chili. Przysmak ten nazywa się Chapulines. Natomiast w Holandii wprowadzono program rządowy, którego celem jest promocja jedzenia owadów. Produkty z owadów są dostępne w holenderskich supermarketach, dzięki czemu konsumenci mogą zakupić produkty otrzymywane ze świerszczy. W Polsce jeszcze trend spożycia owadów nie rozwinął się w tak wielkim stopniu, ze względu na regulacje prawne oraz obawy konsumentów, dlatego każdy z nas powinien zastanowić się czy jest w stanie zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe - korzyści jest wiele.
Słowa kluczowe: