Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Superfoods: Mąka ze świerszczy jako bogate źródło białka

W opracowanym przez FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) raporcie przedstwiono kluczowe wyzwania dla przemysłu spożywczego. Oszacowano, że do 2050 roku na świecie wzrośnie liczba ludności o około 2 miliardy, dlatego dla producentów żywności poważnym problemem może stać się wyżywienie 9 miliardów ludzi. Wzrost liczby ludności wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania na żywność, pogłębieniem problemu walki z głodem oraz dostarczeniem odpowiedniej ilości żywności, która będzie bezpieczna i akceptowana przez konsumentów. Według FAO jednym z podstawowych zadań producentów żywności będzie dostarczenie konsumentom w pełni wartościowego białka. W przedstawionym przez FAO raporcie stwierdzono, że cennym źródłem białka mogą być owady. Podstawowymi zaletami owadów (w tym świerszczy) są m.in. wysokie wartości odżywcze (70% surowego białka, brak węglowodanów oraz cenne źródło minerałów t.j potas, żelazo, fostor, miedź, czy cynk i witamin z grupy B). Ponadto hodowla owadów emituje śladowe ilości gazów cieplarnianych (redukcja negatywnego wpływu na środowisko), a otrzymywana ze świerszczy mąka zaliczana jest do produktów bezglutenowych. Obecnie od 1 stycznia 2018 roku owady oraz produkty z nich otrzymywane mogą być sprzedawane w sklepach na terenie krajów należących do UE.

Czas na owady!

Pogłębiające się problemy dotyczące walki z głodem na świecie oraz problemy związane z zanieczyszczniem środowiska sprawiają, że ONZ szuka innowacyjnych rozwiązań dotyczących żywności. Organizacja Narodów Zjednoczonych poszukuje rozwiązań, które umożliwią zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych społeczeństwa m.in. rezygnację z mięsa w codziennej diecie przez zastąpienie potrawami z owadów. Zadaniem ONZ zatem jest przekonanie społeczeństwa, że potrawy z owadów są w pełni bezpieczne oraz są źródłem wielu składników odżywczych.

Jak powstaje mąka ze świerszczy?

Jednym z kluczowych produktów, które zaliczane są do tzw. "nowej generacji", a otrzymywane są z owadów (głównie świerszczy) to mąka. Mąka ze świerszczy otrzymywana jest z suszonych lub pieczonych owadów hodowanych na fermach. W kolejnym etapie są mielone do postaci mąki pszennej, dzięki czemu można stosować otrzymaną mąkę jako białko lub do produkcji pieczywa. Mąka ze świerszczy wykazuje przyjemny oraz łagodny orzechowy smak. Cechuje się trzykrotnie większą zawartością białka niż polędwica oraz dwukrotnie większą ilością białka niż pierś z kurczaka. Spożywanie świerszczy oraz produktów z nich otrzymanych jest coraz bardziej popularne na świecie oraz w Europie. Związane to jest z łatwą hodowlą owadów oraz szeregiem korzyści żywieniowych. 

Mąka ze świerszczy - wartości żywieniowe

Świerszcze oraz otrzymywane z nich produkty cechują się wysoką zawartością białka (około 70%), brakiem w swym składzie węglowodanów oraz wysoką zawartością żelaza oraz wapnia. Warto podkreślić fakt, że mąka ze świerszczy zaliczana jest do produktów bezglutenowych. Spożywanie żywności bogatej w tego rodzaju białko może przyczynić się do:

  • poprawy masy mięśniowej;
  • kontroli wagi;
  • stabilizacji poziomu cukru we krwi;
  • poprawy funkcjonowania mózgu oraz serca;
  • poprawy nastroju;
  • wolniejszego starzenia się.

Kluczowe zalety mąki ze świerszczy:

  • bogate źródło białka - mąka ze świerszczy jako cenne źródło białka może być stosowana przez sportowców, którzy chcą poprawić swoją wydolność oraz wytrzymałość.
  • produkt bezglutenowy - mąka ze świerszczy zaliczana jest do produktów bezglutenowych, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.
  • cenne źródło witaminy B12 - porcja mąki pokrywa w 17% dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12.

Czy wiesz, że...

  • 100 g świerszczy pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na żelazo oraz 1/4 dziennego zapotrzebowania na wapń;
  • 100 g świerszczy pokrywa 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 oraz 200 % na witaminę B2;
  • 100 g świerszczy to 458 kcal;
  • 200 kalorii - porcji mąki ze świerszczy zawiera około 31 gramów białka, 8 gramów tłuszczu, 1,8 gramów omega - 3 oraz 7 gramów błonnika. 

Podsumowując, mąka ze świerszczy może być dobrą alternatywą na zastąpienie białka zwierzęcego w diecie. Mąka ze świerszczy, która w swym składzie zawiera wiele cennych składników odżywczych może być spożywana zarówno przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia, sportowców oraz osoby posiadające problemy z układem trawiennym (cierpiące na celiakię). Obecnie na świecie z mąki ze świerszczy produkowane są batoniki oraz musli. Na świecie owady zyskują coraz większą popularność m.in. w Meksyku świerszcze sprawdzają się świetnie jako dodatek do piwa oraz tequliy. Meksykańska odmiana świerszczy jest smażona i zostaje doprawiona sokiem z limonki, solą i chili. Przysmak ten nazywa się Chapulines. Natomiast w Holandii wprowadzono program rządowy, którego celem jest promocja jedzenia owadów. Produkty z owadów są dostępne w holenderskich supermarketach, dzięki czemu konsumenci mogą zakupić produkty otrzymywane ze świerszczy. W Polsce jeszcze trend spożycia owadów nie rozwinął się w tak wielkim stopniu, ze względu na regulacje prawne oraz obawy konsumentów, dlatego każdy z nas powinien zastanowić się czy jest w stanie zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe - korzyści jest wiele.

Słowa kluczowe:

Autor: Paulina Wiza KNTŻ

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.