Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Tlenek etylenu (ETO) w produktach – przegląd wybranych danych z systemu RASFF w okresie (styczeń – październik 2021) - Abstrakt artykułu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wykrycie znacznych poziomów pozostałości tlenku etylenu w żywności obecnej na rynku europejskim w 2020 roku spowodowało podjęcie zdecydowanych kroków przez Komisję Europejską w celu wyeliminowania tego problemu. Okazało się, że liczba nowych kategorii żywności, w których stwierdzono obecność tego zanieczyszczenia rosła lawinowo w przeciągu ostatnich miesięcy 2021 roku. Problem okazał się złożony ze względu na to że główną przyczyną dystrybucji tego zanieczyszczenia na szeroką gamę matryc są surowce pochodzące z krajów trzecich, gdzie tlenek etylenu jest powszechnie używany i nie jest zakazany.

Z pełnej wersji tekstu dowiesz się:

- jaka była geneza problemu związana z tlenkiem etylenu?

- w jakich kategoriach produktu wykryto tlenek etylenu w okresie
   styczeń-październik 2021? 

- z jakich krajów TOP 3 pochodziły produkty dla których było najwięcej notyfikacji?

- jak wyglądały notyfikacje produktów pochodzenia polskiego?

 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: PRAWO PASZOWE - TLENEK ETYLENU (ETO) W PRODUKTACH – PRZEGLĄD WYBRANYCH DANYCH Z SYSTEMU RASFF W OKRESIE (STYCZEŃ – PAŹDZIERNIK 2021)

W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl 

 

Autor: FoodFakty: Elżbieta Trzos-Błądek

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn