Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wykrycie znacznych poziomów pozostałości tlenku etylenu w żywności obecnej na rynku europejskim w 2020 roku spowodowało podjęcie zdecydowanych kroków przez Komisję Europejską w celu wyeliminowania tego problemu. Okazało się, że liczba nowych kategorii żywności, w których stwierdzono obecność tego zanieczyszczenia rosła lawinowo w przeciągu ostatnich miesięcy 2021 roku. Problem okazał się złożony ze względu na to że główną przyczyną dystrybucji tego zanieczyszczenia na szeroką gamę matryc są surowce pochodzące z krajów trzecich, gdzie tlenek etylenu jest powszechnie używany i nie jest zakazany.
Z pełnej wersji tekstu dowiesz się:
- jaka była geneza problemu związana z tlenkiem etylenu?
- w jakich kategoriach produktu wykryto tlenek etylenu w okresie
styczeń-październik 2021?
- z jakich krajów TOP 3 pochodziły produkty dla których było najwięcej notyfikacji?
- jak wyglądały notyfikacje produktów pochodzenia polskiego?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl