Tlenek etylenu (ETO) w produktach – przegląd wybranych danych z systemu RASFF w okresie (styczeń – październik 2021) - Abstrakt artykułu
Wykrycie znacznych poziomów pozostałości tlenku etylenu w żywności obecnej na rynku europejskim w 2020 roku spowodowało podjęcie zdecydowanych kroków przez Komisję Europejską w celu wyeliminowania tego problemu. Okazało się, że liczba nowych kategorii żywności, w których stwierdzono obecność tego zanieczyszczenia rosła lawinowo w przeciągu ostatnich miesięcy 2021 roku. Problem okazał się złożony ze względu na to że główną przyczyną dystrybucji tego zanieczyszczenia na szeroką gamę matryc są surowce pochodzące z krajów trzecich, gdzie tlenek etylenu jest powszechnie używany i nie jest zakazany.
Z pełnej wersji tekstu dowiesz się:
- jaka była geneza problemu związana z tlenkiem etylenu?
- w jakich kategoriach produktu wykryto tlenek etylenu w okresie
styczeń-październik 2021?
- z jakich krajów TOP 3 pochodziły produkty dla których było najwięcej notyfikacji?
- jak wyglądały notyfikacje produktów pochodzenia polskiego?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl