Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Unijny handel rolno-spożywczy w okresie styczeń-kwiecień 2021 r. wzrósł w porównaniu z ubiegłym rokiem

Kategoria: Biznes

W okresie od stycznia do kwietnia 2021 r. unijny handel rolno-spożywczy (eksport plus import) osiągnął wartość 103,4 mld EUR; tj. o 1,1% mniej niż w okresie styczeń-kwiecień 2020 r. Podczas gdy eksport UE wzrósł o 1,7% w porównaniu do tego samego okresu w 2020 r., osiągając wartość 63 mld EUR, import UE osiągnął wartość 40,3 mld EUR, czyli nadal o 5,1% mniej niż w pierwszych czterech miesiącach 2020 r.

Miesięczna wartość eksportu UE w kwietniu 2021 r. była o 7,7% niższa niż w marcu 2021 r., ale też o 9,8% wyższa niż w kwietniu 2020 r. Import UE w ujęciu wartościowym również był o 2,5% niższy w kwietniu 2021 r. w porównaniu do marca 2021 r., ale o 3,7% wyższy od wartości obserwowanej w kwietniu 2020 r. W ujęciu rok do roku, w okresie styczeń-kwiecień 2021 r., wartości unijnego eksportu rolno-spożywczego najbardziej spadły w odniesieniu do eksportu w kierunku Wielkiej Brytanii (minus 806 mln EUR, -6%), w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r. Największy wzrost wartości unijnego eksportu odnotowano w odniesieniu do Chin (plus 912 mln EUR, +16%). W dalszym ciągu wynikało to przede wszystkim ze wzrostu wartości unijnego wywozu mięsa wieprzowego. Wartość wywozu z UE do Stanów Zjednoczonych również wzrosła o 7,1 % (plus 488 mln EUR) w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r., głównie dzięki winu i napojom spirytusowym.

Patrząc na przywóz rolno-spożywczy w okresie styczeń-kwiecień 2021 r. w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r., nadal obserwuje się znaczny spadek wartości przywozu UE ze Zjednoczonego Królestwa (minus 1,844 mln EUR, -37%). Dalszy spadek zaobserwowano również w przywozie unijnym ze Stanów Zjednoczonych (minus 387 mln EUR, -10%). Z drugiej strony kraje, w przypadku których wartość przywozu do UE wzrosła najbardziej w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2021 r., to Indie, Brazylia, Serbia, Australia i Argentyna. Wynikająca z tego wartość "nadwyżki w handlu rolno-spożywczym" wyniosła 22,7 mld EUR, co stanowi wzrost o 17% w porównaniu z okresem styczeń-kwiecień 2020 roku. Ten bilans handlowy netto nadal był napędzany przez wysoki eksport wina, napojów spirytusowych i likierów, mięsa wieprzowego, czekolady i wyrobów cukierniczych, cebulek, korzeni i żywych roślin.

Więcej informacji jest dostępnych tutaj.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.