Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Opublikowano nową ustawę z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.
W lipcu przyjęta została ustawa, która już niedługo normować będzie możliwość dobrowolnego znakowania żywności i pasz jako wyprodukowanych bez GMO.
Treść
Przyjęta ustawa określa restrykcyjne warunki, w których dopuszczalne będzie oznaczenie żywności i pasz jako „bez GMO” lub „wyprodukowane bez stosowania GMO”. Ustawa wprowadza również obowiązek przeprowadzania badań laboratoryjnych (w wybranych przypadkach) dla produktów wprowadzanych na rynek jako „wolne od GMO”. Ponadto przyjęte regulacje ustalają również sposoby przeprowadzania kontroli podmiotów stosujących wskazane oświadczenia oraz sankcje prawne za działanie niezgodne z przepisami ustawy.
Obowiązywanie
Ustawa wchodzi w życie 1 stycznia 2020 r.
Przeczytaj także
Komisja Europejska opublikowała informację dotyczącą zatwierdzenia zmian w specyfikacji szeregu produktów sektora wina, o której mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał decyzję z dnia 27 maja 2019 r. (KO.8230.28.2019) ws dobrowolnego znakowania (stosowania opisów marketingowych) na wódce.
W czerwcu Zespołu ds. Suplementów GIS wydał 6 uchwał ws ustalenia maksymalnej dawki substancji w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety.
Polecane produkty