Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Komisja Europejska opublikowała informację dotyczącą zatwierdzenia zmian w specyfikacji szeregu produktów sektora wina, o której mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
W lipcu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowany został szereg standardowych zmian w specyfikacji produktów sektora wina. Zmianie uległy charakterystyczne cechy m. in. win o nazwach: „Penedès”, „Crémant de Bordeaux”, „Pineau des Charentes”, „Medoc”, „Crémant de Bourgogne”, „Bourgueil”, „Haut-Médoc”.
Wprowadzane zmiany dotyczyły zazwyczaj opisu koloru, jaki powinno mieć wino, identyfikacji działek, z których pochodzą winogrona, odmiany winorośli, wydajności procesu, sposobu produkcji oraz związku z obszarem geograficznym o chronionej nazwie.
Przeczytaj także
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał decyzję z dnia 27 maja 2019 r. (KO.8230.28.2019) ws dobrowolnego znakowania (stosowania opisów marketingowych) na wódce.
W czerwcu Zespołu ds. Suplementów GIS wydał 6 uchwał ws ustalenia maksymalnej dawki substancji w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety.
Niebawem wejdzie w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie sposobów oznakowania bulw ziemniaków innych niż sadzeniaki.
Polecane produkty