Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany w specyfikacji wyrobów sektora wina o Chronionej Nazwie Pochodzenia

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska opublikowała informację dotyczącą zatwierdzenia zmian w specyfikacji szeregu produktów sektora wina, o której mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

W lipcu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowany został szereg standardowych zmian w specyfikacji produktów sektora wina. Zmianie uległy charakterystyczne cechy m. in. win o nazwach: „Penedès”, „Crémant de Bordeaux”, „Pineau des Charentes”, „Medoc”, „Crémant de Bourgogne”, „Bourgueil”, „Haut-Médoc”.

Wprowadzane zmiany dotyczyły zazwyczaj opisu koloru, jaki powinno mieć wino, identyfikacji działek, z których pochodzą winogrona, odmiany winorośli, wydajności procesu, sposobu produkcji oraz związku z obszarem geograficznym o chronionej nazwie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn