Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie glutenu na poziomie >20 mg/kg w Ekologicznym pieprzu ziołowym Dary Natury, 60 g
Zagrożenie:
W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu na poziomie 81,99 ± 16,40 mg/kg. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Ekologiczny pieprz ziołowy Dary Natury, 60 g
Producent – Mirosław Angielczyk Dary Natury, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk
Numer partii – 01-04-2020
Data minimalnej trwałości – 01-04-2020
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła zanieczyszczenia produktu glutenem.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią/nietolerancją na gluten nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma TJX UK podjęła decyzję o dobrowolnym wycofaniu ze sprzedaży rurek waflowych o smakach kakaowym, orzechowym i waniliowym marki LITALY, 400 g.
Wykrycie substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. Papryka słodka konserwowa, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji
W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.