Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W grudniu 2017 r. pogłowie świń w Polsce wyniosło 11,9 mln sztuk i było o 7,1% większe niż przed rokiem

Kategoria: Biznes

Jak wynika ze wstępnych danych GUS, w grudniu 2017 r. pogłowie trzody w Polsce wzrosło o 7,1% w ujęciu rocznym i wyniosło 11 897,7 tys. sztuk. Taka liczebność krajowej populacji świń była również o 4,8% większa niż w czerwcu 2017 r. Wzrost odnotowano w przypadku większości grup, poza prosiętami.

Wzrost liczebności

Liczebność stada loch na chów wyniosła 909,0 tys. sztuk, czyli o 5,8% więcej niż w grudniu 2016 r., a także o 2,7% więcej niż w czerwcu 2017 r. Warto dodać, że w tej grupie pogłowie loch prośnych  stanowiło ponad dwie trzecie i wyniosło 617,9 tys. sztuk, czyli o 6,2% więcej w relacji rocznej i 2,5% więcej niż w trakcie badania realizowanego w czerwcu.

Najliczniejsza grupa - tuczniki

W strukturze stada trzody chlewnej w Polsce najliczniejszą grupę stanowiły tuczniki (trzoda chlewna przeznaczona na ubój o wadze 50kg i więcej), których udział sięgnął 40%. Ich pogłowie wyniosło 4757,6 tys. sztuk, co oznacza, że w ujęciu rocznym zwiększyło się o 11,4%. Pogłowie warchlaków (20-50 kg) zwiększyło się o 10,7% do 3509,4 tys. sztuk, natomiast populacja świń na chów (o wadze 50 kg i więcej) była większa o 5,7% i wyniosła 926,1 tys. sztuk.

Spadek pogłowia zarejestrowano jedynie w odniesieniu do prosiąt, których liczebność wyniosła 2704,5 tys. sztuk, czyli o 3,1% mniej niż przed rokiem i o 5,2% mniej niż w połowie 2017 roku.

Przyczyny

Odnotowany wzrost pogłowia świń w grudniu 2017 r. w dużym stopniu spowodowany był utrzymującą się, szczególnie w drugiej połowie 2016 r. i pierwszej połowie 2017 r., korzystną sytuacją rynkową dla producentów trzody chlewnej. W drugiej połowie 2017 r. ceny żywca wieprzowego obniżyły się, co negatywnie wpłynęło na opłacalność produkcji i znalazło swoje odzwierciedlenie między innymi w spadku pogłowia prosiąt. Biorąc pod uwagę aktualną sytuację rynkową, nie można wykluczyć, że w kolejnym badaniu (w czerwcu br.) pogłowie trzody chlewnej będzie mniejsze niż w czerwcu 2017 r.

Warto dodać, że pod koniec 2017 r., ponad połowa krajowego pogłowia trzody chlewnej znajdowała się w trzech województwach: wielkopolskim (36%), kujawsko-pomorskim (11%) i łódzkim (10%). Natomiast w czterech regionach, w których stwierdzono wirus ASF u świń lub dzików, czyli w województwach: podlaskim (2%), warmińsko-mazurskim (4%), lubelskim (5%) i mazowieckim (9%) łącznie znajdowała się ponad jedna piąta pogłowia świń w Polsce (21,1%). Biorąc pod uwagę przedstawione zróżnicowanie terytorialne, wzmocnienie działań, które uniemożliwią dotarcie ASF do regionów o największym zagęszczeniu produkcji trzody, wydaje się być jedną z kluczowych kwestii.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Magdalena Kowalewska
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.