Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wartość odżywcza - znakowanie kolorami – wniosek Francji trafił do Komisji Europejskiej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes

We Francji, pod koniec kwietnia na spotkaniu z ministrem zdrowia Marisol Touraine niektórzy producenci i dystrybutorzy żywności podpisali dokument, w którym zobowiązali się do znakowania wartości odżywczej za pomocą kolorowych symboli. Kolor, na tle którego umieszczona będzie dana wartość liczbowa ma sygnalizować czy wartość ta nie jest niepokojąco wysoka. Ostrzeżeniem dla konsumentów ma być wtedy, zwracające uwagę, pomarańczowe lub czerwone tło.

Podpisanie deklaracji to nowy etap w rozwoju uproszczenia procesu informowania konsumentów o wartości odżywczej produktów żywnościowych.

W marcu ubiegłego roku przeprowadzono eksperyment celem wskazania najskuteczniejszego sposobu na wyrażenie wartości odżywczej na etykietach środków spożywczych. W sklepach we Francji pojawiły się produkty, na których opakowaniach wartość odżywcza była graficznie wyrażona na 4 różne sposoby. Na podstawie wyników eksperymentu wyłoniono system, który wydawał się być najbardziej czytelny i sprzyjał dokonywaniu zdrowszych wyborów konsumenckich – jest nim właśnie system kolorystycznego znakowania wartości odżywczej. Wykazano, iż jest on łatwy do zrozumienia  i stanowi dobre narzędzie, umożliwiające konsumentom jednoznaczne porównanie produktów oraz podjęcie świadomej decyzji zakupowej.

System kolorystycznego znakowania wartością odżywczą został pozytywnie przyjęty przez najważniejsze instytucje zajmujące się zdrowiem publicznym oraz interesami konsumentów we Francji m.in. Generalną Dyrekcję Zdrowia i Generalną Dyrekcję Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na ich wniosek Francja wystosowała do Komisji Europejskiej podanie o dopuszczenie do stosowania systemu kolorystycznego znakowania wartością odżywczą przez francuskich producentów i dystrybutorów żywności. Komisja Europejska ma w ciągu najbliższych 3 miesięcy wydać oficjalną opinię w tej sprawie.

Źródło:

Etiquetage nutritionnel simplifié : une nouvelle étape !

http://www.clcv.org/communiques-de-presse/etiquetage-nutritionnel-simplifie-une-nouvelle-etape.html

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

  • 08.03.2017

    Kolorowe etykiety

    Sześć największych firm z branży spożywczej planuje wprowadzić kolorowe oznaczenia wartości odżywczej na swoich produktach – kolory mają przypominać sygnalizację świetlną co ma ułatwić ich zrozumienie przez konsumentów.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.