Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS) jest światowym liderem wśród producentów wyspecjalizowanych pomp perystaltycznych i sinusoidalnych oraz technologii przepływu płynów dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, chemicznego i branż pokrewnych. Produkty WMFTS sprzedawane są pod dziewięcioma markami, z których każda specjalizuje się w innej dziedzinie. Wspólnie tworzą one kompleksową ofertę w obszarze pompowania i transferu płynów, która zapewnia wysoką precyzję dozowania i odmierzania, doskonałe parametry higieniczne oraz skrócenie czasu przestojów i obniżenie kosztów konserwacji. Skracają też one czas załadunku i rozładunku składników sypkich i koncentratów zapewniając znaczne obniżenie kosztów we wszystkich obszarach produkcji i transportu.
Wśród marek kierowanych do przemysłu spożywczego znajdują się:
- MasoSine – pompy sinusoidalne dla branży spożywczej, chemicznej i kosmetycznej charakteryzujące się łagodnym przemieszczaniem pompowanego płynu, także płynu o ekstremalnie wysokiej lepkości lub zawierającego cząstki stałe, bez uszkadzania jego struktury wewnętrznej. Pompy MasoSine są chętnie wykorzystywane m.in. w mleczarniach (pompowanie skrzepu lub roztopionego sera), w zakładach produkcji makaronu do transportu ciasta czy w browarach do odzyskiwania i przemieszczania żywych drożdży.
- Bredel – pompy przewodowe o wysokiej wydajności przeznaczone do pompowania dużych ilości płynów, także o własnościach korozyjnych, jak kwas solny czy zawierających cząstki stałe, jak zawiesina ziemi okrzemkowej w procesach filtracji.
- Qdos – precyzyjne perystaltyczne pompy dozujące do barwników spożywczych, aromatów i innych dodatków do żywności oraz środków czyszczących w procesach CIP i SIP,
- Watson-Marlow Pumps – procesowe i laboratoryjne perystaltyczne pompy dozujące do barwników spożywczych, aromatów i innych dodatków do żywności,
- Watson-Marlow Tubing – precyzyjnie wykonane wężyki do perystaltycznych pomp dozujących, w tym wężyki Maxthane do dozowania aromatów, barwników i dodatków w produkcji żywności. Są one także zgodne z wszelkiego rodzaju olejami spożywczymi oraz większością środków chemicznych CIP.
Wiele produktów i półproduktów spotykanych w przemyśle spożywczym – jak żywe drożdże, kultury bakteryjne, ciasta, skrzep serowarski, dresingi, sałatki, dżemy zawierające cząstki owoców itp. – jest niezmiernie wrażliwych na naprężenia ścinające powodowane przez wirniki, łopatki, krzywki lub zawory, które mogą powodować straty i obniżać jakość produktu. Tymczasem zarówno pompy sinusoidalne, jak i perystaltyczne firmy WMFTS pozwalają na uzyskanie równomiernego przepływu, bez pulsacji i przy niskich naprężeniach ścinających, niezależnie od konsystencji i lepkości tłoczonego płynu – od oliwki do ciast i masła orzechowego – także w przypadku dużej zawartości cząstek stałych. Nasze rozwiązania pomagają zapewniać wysoką jakość produktu końcowego i budować reputację naszych klientów, są też łatwe do czyszczenia w procesach CIP i SIP oraz umożliwiają szybką wymianę elementów podlegających zużyciu, dzięki czemu charakteryzują się niskimi kosztami eksploatacyjnymi.
Słowa kluczowe: pompy, technologia przepływu, transport płynów, higiena, wydajność, pompy sinusoidalne, pompy perystaltyczne