Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn
  • 14.09.2020

    Jak podnosić wydajność w nowej normalności?

    Czy wiedzą Państwo, że w wielu krajach tegoroczny lockdown doprowadził do ogromnego wzrostu spożycia piwa i przekąsek? Na przykład na Wyspach Brytyjskich sprzedaż alkoholu wzrosła o 22%, a prawie połowa brytyjskich konsumentów potwierdziła, że w zjadała więcej przekąsek niż zwykle. Czy Państwo także obserwują podobne zjawiska w swojej działalności?

    Czytaj więcej
  • 10.08.2020

    Wszystko co musisz wiedzieć o nowoczesnej produkcji sera

    Produkcja sera jest znana od tysięcy lat i prosta, prawda? Potwierdzi to każda porządna gospodyni: doi się krowę, mleko nastawia na kilka dni na zsiadłe albo dodaje trochę podpuszczki, odsącza się powstały skrzep i prasuje. Potem można go zjeść na miejscu albo zakonserwować solą, uwędzić czy zostawić na później, żeby dojrzał.

    Czytaj więcej

Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) jest światowym liderem wśród producentów wyspecjalizowanych pomp perystaltycznych i sinusoidalnych oraz technologii przepływu płynów dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, chemicznego i branż pokrewnych. Produkty sprzedawane są pod dziewięcioma markami, z których każda specjalizuje się w innej dziedzinie, wspólnie tworząc kompleksową ofertę w obszarze pompowania i transferu płynów, która zapewnia wysoką precyzję dozowania i odmierzania, doskonałe parametry higieniczne oraz skrócenie czasu przestojów i obniżenie kosztów konserwacji.

Wśród marek kierowanych do przemysłu spożywczego znajdują się:

  • Watson-Marlow Pumps – procesowe i laboratoryjne perystaltyczne pompy dozujące,
  • Watson-Marlow Tubing – precyzyjne węże służące m.in. do pompowania szerokiej gamy materiałów,
  • Bredel – pompy przewodowe o wysokiej wydajności,
  • MasoSine – delikatne pompy sinusoidalne dla branży spożywczej, chemicznej i kosmetycznej.

Wiele produktów i półproduktów stosowanych w przemyśle spożywczym – jak żywe drożdże, kultury bakteryjne, ciasta, skrzep serowarski, dresingi, sałatki, dżemy zawierające cząstki owoców itp. – jest niezmiernie wrażliwych na naprężenia ścinające powodowane przez wirniki, łopatki, krzywki lub zawory, które mogą powodować straty i obniżać jakość produktu. Tymczasem zarówno pompy sinusoidalne, jak i perystaltyczne firmy WMFTG pozwalają na uzyskanie równomiernego przepływu, bez pulsacji i przy niskich naprężeniach ścinających, niezależnie od konsystencji i lepkości tłoczonego płynu – od oliwki do ciast i masła orzechowego – także w przypadku dużej zawartości cząstek stałych. Nasze rozwiązania są też łatwe do czyszczenia i umożliwiają szybką wymianę elementów podlegających zużyciu, dzięki czemu pozwalają gwarantować wysoką jakość produktu końcowego i budować reputację naszych klientów.

Słowa kluczowe: pompy, technologia przepływu, transport płynów, higiena, wydajność, pompy sinusoidalne, pompy perystaltyczne

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn