Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WGS pod lupą – co warto wiedzieć o tej technologii?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czym jest WGS?

WGS to skrót od całkowitego sekwencjonowania genomu (Whole Genome Sequencing). Technologia ta polega na odczytaniu sekwencji nukleotydów, z których składa się genom danego organizmu. W przypadku szeroko rozumianej produkcji żywności najczęściej chodzi o genom patogennych bakterii obecnych w żywności lub w środowisku produkcyjnym. Sekwencjonowanie to jest możliwe dzięki najnowocześniejszym technikom sekwencjonowania DNA, takim jak sekwencjonowanie NGS, czyli sekwencjonowanie następnej generacji. Stanowi to ogromny krok naprzód w porównaniu z tradycyjnymi metodami identyfikacji mikroorganizmów, które często były mniej precyzyjne i bardziej czasochłonne.

Technika badawcza

WGS opiera się na bardzo precyzyjnej i skomplikowanej technice badawczej. Przed rozpoczęciem procesu sekwencjonowania DNA musi zostać wyizolowane z badanej próbki. Następnie DNA jest dzielone na mniejsze fragmenty, do których dodawane są specjalne adaptery. Kolejnym krokiem jest ich sekwencjonowanie, czyli odczytanie sekwencji nukleotydów w każdym fragmencie DNA. Odczytane fragmenty DNA są następnie porównywane z bazą danych referencyjnych, która zawiera sekwencje genomów różnych drobnoustrojów. W ten sposób można dokładnie ustalić, które fragmenty DNA należą do konkretnych drobnoustrojów.

Zastosowania w przemyśle

Zastosowanie WGS w sektorze spożywczym przynosi liczne korzyści, szczególnie w obszarze zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Technologia ta jest nieoceniona przy monitorowaniu środowiska produkcyjnego. Analiza genomu mikroorganizmów, takich jak bakterie czy drożdże, może pomóc w identyfikacji czynników, które negatywnie wpływają na jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Dzięki możliwościom WGS, producenci mogą zidentyfikować źródła zanieczyszczenia mikrobiologicznego z niezwykłą precyzją. W przypadku wykrycia zakażenia produktu patogenami, WGS pozwala na precyzyjne ustalenie skąd pochodzą szkodliwe mikroorganizmy. Jeżeli zostanie wykryty patogen, np. Listeria monocytogenes, analiza jego genomu pozwala określić, czy pochodzi on z surowca, środowiska produkcyjnego, czy też został wprowadzony na późniejszym etapie. Tak szczegółowa wiedza umożliwia podjęcie szybkich i skutecznych działań naprawczych oraz wprowadzenie środków zapobiegawczych w celu wyeliminowania zagrożenia.

Poniżej dwa praktyczne przykłady wykorzystania technologii WGS w przemyśle spożywczym:

  1. Wykrycie źródła skażenia w zakładzie produkcji jaj

W 2014 roku w Europie doszło do dużego, międzynarodowego ogniska zakażeń Salmonella Enteritidis, które objęło ponad 350 przypadków w kilku krajach. Dzięki zastosowaniu WGS udało się powiązać przypadki zachorowań z konkretnym producentem jaj, a nie z restauracjami, w których doszło do zakażeń. Pozwoliło to na szybkie i precyzyjne działania naprawcze w zakładzie produkcyjnym, ograniczając dalsze rozprzestrzenianie się patogenu i chroniąc zarówno konsumentów, jak i reputację restauracji.

  1. Zidentyfikowanie zanieczyszczonego składnika w produkcie wieloskładnikowym

W przypadku ogniska Salmonella Montevideo w USA (2009–2010), badanie WGS pozwoliło ustalić, że źródłem patogenu był pieprz użyty jako przyprawa w salami, a nie samo mięso czy inne składniki. Pozwoliło to producentowi na szybkie wycofanie tylko zanieczyszczonego składnika, zamiast całej partii produktu, co ograniczyło straty i zwiększyło bezpieczeństwo konsumentów.

Biblioteki genomowe

Co istotne, przedsiębiorstwa posiadające własne biblioteki genomowe, zawierające profile genetyczne drobnoustrojów typowych dla ich zakładów, dysponują potężnym narzędziem do obrony w przypadku dochodzeń związanych z bezpieczeństwem żywności. W sytuacji wystąpienia incydentu, mogą wykazać, że wykryty szczep nie pochodzi z ich środowiska, co ma ogromne znaczenie w kontekście odpowiedzialności prawnej i ochrony marki.

Dodatkowe korzyści płynące z WGS

Technologia WGS pozwala również na dokładne oszacowanie cech charakterystycznych dla badanego mikroorganizmu. Przykładowo, WGS umożliwia wykrycie w genomie bakterii genów odporności na konkretne kategorie środków dezynfekujących. Ta informacja jest niezwykle istotna w kontekście opracowywania skutecznych strategii mycia i dezynfekcji oraz prawidłowego doboru odpowiednich środków myjących. Ponadto, WGS pomaga odpowiedzieć na kluczowe pytanie: „Dlaczego w zakładzie wciąż występują nawracające problemy z patogenami?”. Dzięki szczegółowej analizie genetycznej mikroorganizmów, producenci mogą zidentyfikować przyczyny tych problemów i wdrożyć skuteczne rozwiązania.

Podsumowanie

Całkowite sekwencjonowanie genomu (WGS) to obecnie jedno z najbardziej zaawansowanych narzędzi wykorzystywanych w analizie mikrobiologicznej w przemyśle spożywczym. Umożliwia precyzyjne wykrywanie i identyfikację drobnoustrojów, śledzenie źródła zanieczyszczeń, ocenę oporności patogenów oraz podejmowanie decyzji opartych na danych naukowych. Wdrażanie WGS do standardowych procedur kontroli jakości to krok w stronę nowoczesnego, odpowiedzialnego i bezpiecznego podejścia do produkcji żywności. Zwiększa to nie tylko bezpieczeństwo konsumentów, ale również wzmacnia pozycję firm na rynku poprzez transparentność i skuteczność działań zaradczych.

Silliker Polska Sp. z o.o. Mérieux NutriSciences oferuje badanie całkowitego sekwencjonowania genomu (WGS). W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu pod adresem e-mail: info.pl@mxns.com

Autor:Merieux NutriSciences (Silliker Polska Sp. z o.o.)
Merieux NutriSciences (Silliker Polska Sp. z o.o.)
dr inż. Jakub Kobyliński, Silliker Polska grupa Mérieux NutriSciences
Absolwent Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie. Obecnie pracuje w firmie Silliker Polska Sp. z o.o., polskim oddziale międzynarodowej grupy Mérieux NutriSciences na stanowisku Zastępca Kierownika Działu Silliker® Food Science Center.
Stowarzyszony w grupie zadaniowej Mérieux NutriSciences dotyczącej walidacji procesów technologicznych. Ponadto, w praktyce zawodowej zajmuje się m.in. wyznaczaniem terminów przydatności do spożycia, ocenami sensorycznymi, szkoleniami i wykrywaniem zafałszowań żywności. Prelegent na licznych sympozjach i konferencjach, autor artykułów naukowych i popularyzator nauki na portalach branżowych.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.