Katar wprowadził nowy system ocen bezpieczeństwa żywności, który ma na celu poprawę standardów sanitarnych i zwiększenie przejrzystości w branży spożywczej. Dzięki regularnym inspekcjom i publikacji wyników w systemie "Watheq", konsumenci mogą łatwo sprawdzić, które placówki spełniają najwyższe normy higieniczne.
Wspólna Polityka Rolna dla bezpieczeństwa żywnościowego
Unia Europejska stoi przed szeregiem wyzwań, takich jak napięcia geopolityczne, zmiany klimatu, transformacja energetyczna i globalna konkurencja. W odpowiedzi, polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej podkreśla znaczenie wielowymiarowego bezpieczeństwa – w tym bezpieczeństwa żywnościowego.
Bezpieczeństwo żywnościowe w UE
Zapewnienie stabilnych dostaw żywności w Europie wymaga zrównoważonego rolnictwa, wspierania lokalnych producentów oraz inwestowania w nowoczesne technologie. Kluczowe jest również ograniczenie marnowania żywności oraz zwiększenie odporności łańcuchów dostaw na kryzysy. Wspólna Polityka Rolna UE powinna dążyć do zapewnienia niezależności żywnościowej kontynentu, dbając o środowisko i dobrostan zwierząt.
– Obecnie głównym problemem jest niska opłacalność produkcji rolnej lub nawet jej brak. Dlatego jednym z podstawowych wyzwań jest konieczność utrzymania żywotności ekonomicznej gospodarstw rolnych – powiedział minister Czesław Siekierski.
Bezpieczeństwo żywnościowe jest kluczowym elementem "Wizji rolnictwa i żywności", zapowiedzianej w wytycznych Komisji Europejskiej, przedstawionych przez przewodniczącą Ursulę von der Leyen.
Przyszłość unijnej polityki rolnej
Konferencja organizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zbiega się z początkiem działania nowego Komisarza ds. Rolnictwa, który opublikował 19 lutego 2025 r. komunikat „Wizja rolnictwa i żywności. Wspólne kształtowanie atrakcyjnego sektora rolnego i rolno-spożywczego dla przyszłych pokoleń”.
– Musimy wspólnie zastanowić się, czego chcemy. Jakie kierunki powinna obrać Wspólna Polityka Rolna, aby ewoluowała – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.
Wizja wyznacza kierunki rozwoju europejskiego sektora rolno-spożywczego do 2040 r., uwzględniając aktualne wyzwania i uwarunkowania. Dokument ten stanowi punkt wyjścia do dalszych dyskusji na temat przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej i systemu żywnościowego UE. Dokument nie zawiera na tym etapie konkretnych instrumentów, lecz otwiera debatę nad kierunkami rozwoju sektora rolno-spożywczego.
Konferencja "Wspólna Polityka Rolna dla bezpieczeństwa żywnościowego" jest ważnym punktem wyjścia do dyskusji na temat wyzwań współczesnego rolnictwa. WPR odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu przyszłości produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności, a także w przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom handlowym. Silne i odporne łańcuchy dostaw żywności powinny wspierać zrównoważoną produkcję i konsumpcję, chroniąc rolników.
O wydarzeniu
Celem konferencji jest omówienie roli Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) w zapewnianiu stabilności i bezpieczeństwa żywnościowego w Europie i na świecie.
Konferencja to międzynarodowe forum do dyskusji o tym, jak wzmocnić rolę rolników w systemie żywnościowym, poprawić konkurencyjność i odporność rolnictwa oraz jak zadbać o zrównoważony rozwój sektora rolnego.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
-
05.03.2025
Szkoła Mikrobiologii Żywności – dołącz do szkolenia, które zmieni Twoje podejście do zarządzania bezpieczeństwem żywności!
Już 15 i 24 kwietnia firma BioMérieux wraz z FoodFakty zapraszają na wyjątkowe szkolenie online – Szkołę Mikrobiologii Żywności. To doskonała okazja, by zgłębić tajniki zarządzania ryzykiem związanym z Listeria monocytogenes i poznać najnowsze rozwiązania technologiczne w tej dziedzinie.
-
04.03.2025
Porozumienie Światowej Organizacji Handlu w sprawie środków sanitarnych i fitosanitarnych - raport
Ustalone standardy pomagają zapewnić bezpieczeństwo żywności i jej jakość w krajach i w handlu oraz wolny od chorób, zdrowy i bezpieczny handel roślinami i produktami roślinnymi oraz zwierzętami i produktami zwierzęcymi.
-
04.03.2025
Katar uruchamia system oceny bezpieczeństwa żywności