Wycofanie niektórych partii lodów SPIDERMAN oraz FROZEN II OLAF ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu - ostrzeżenie GIS
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Unilever Polska sp. z o.o. prowadzi wycofanie wskazanych poniżej partii lodów SPIDERMAN oraz FROZEN II OLAF ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona (więcej informacji: https://www.gov.pl/web/gis/dzialania-na-poziomie-ue-dotyczace-zanieczyszczenia-zywnosci-tlenkiem-etylenu-eto).
Wycofaniu podlegają następujące produkty:
Nazwa produktu:
Lody SPIDERMAN 6 x 60ml (Multipack)
Numer partii:
109004M54, 033904M54
Data minimalnej trwałości:
06/2022, 09/2022
Nazwa produktu:
Lody FROZEN II Olaf 6 x 60ml (Multipack)
Numer partii:
030904M54, 031004M54, 031404M54, 031204M54
Data minimalnej trwałości:
05/2022, 05/2022, 05/2022, 05/2022
Unilever Polska sp. z o.o. poinformował odbiorcę ww. produktów (Jeronimo Martins Polska S.A.) o konieczności wycofania ich ze sprzedaży.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania z rynku ww. partii lodów.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktów określonych w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
30.08.2021
Ostrzeżenie GIS - wycofanie produktów marki APTONIA ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.
-
25.08.2021
Kolejne wycofania suplementów diety z powodu obecności tlenku etylenu
23 sierpnia 2021 r. Chorwacka Agencja ds. Rolnictwa i Żywności poinformowała o wycofaniu różnego rodzaju suplementów diety z powodu obecności tlenku etylenu w tych produktach.
-
25.08.2021
Wykrycie pałeczek Salmonella w partii produktu pn. „Kurkuma”, 100 g - ostrzeżenie GIS
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.