Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji.
W związku z powyższym firma UNIPRO sp. z o.o. podjęła działania mające na celu wycofanie z obrotu wskazanych partii produktów, wytworzonych z użyciem zanieczyszczonego składnika.
Szczegóły dotyczące produktów podlegających wycofaniu:
Nazwa produktu: L-Carnitine HCA Plus (50 kaps.)
Data minimalnej trwałości/ numer partii: 03 08.2022/1, 27.10.2022/1, 30.11.2022/1, 16.02.2023/1, 15.03.2023/1
Nazwa produktu: Machine Man Burner (120 kaps.)
Data minimalnej trwałości/ numer partii: 06.10.2022/1, 01.12.2022/1, 18.02.2023
Nazwa produktu: Thermo Shape 2.0 (90 kaps.)
Data minimalnej trwałości/ numer partii: 14.08.2022/1, 22.10.2022/1, 22.12.2022/1, 09.02.2023/1, 23.03.2023/2, 20.04.2023/2
Nazwa produktu: Thermo Shape 2.0 (180 kaps.)
Data minimalnej trwałości/ numer partii: 02 09 2022/1, 26.11.2022/1, 23.03.2023/1, 20.04.2023/1, 26.05.2023/2
Nazwa produktu: Thermo Shape Pro (60 kaps.)
Data minimalnej trwałości/ numer partii: 05.11.2022/1, 20.04.2023/1
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
UNIPRO sp. z o.o. rozpoczęła proces wycofywania wyżej wskazanych partii suplementów diety.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez producenta.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Orkla Foods Sweden wycofaniu niektórych partii pasty z łososia 145 g marki Abba, ze względu na zastosowanie do jej produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin wycofaniu określonej poniżej partii chałwy ze względu na stwierdzenie obecności bakterii Salmonella spp. Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj.