Wycofanie określonych partii ziela angielskiego ze względu na wykrycie bakterii Salmonella
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5 b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella.
Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Kraj pochodzenia - Meksyk
Zdjęcie |
Nazwa produktu |
Numer partii |
Data minimalnej trwałości |
|
VITPOL Ziele Angielskie |
19117/991 |
08.2023 |
|
RUSTICA Ziele angielskie |
23517/99 |
08.2023 |
|
PORTLAND Ziele angielskie |
23517991 |
08.2023 |
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma LEVANT Foods Sp. z o.o. niezwłocznie po uzyskaniu informacji od dostawcy surowca, wdrożyła procedurę wycofania ww. partii produktów.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
29.10.2021
Wycofanie określonych partii suplementu diety OstroVit Appetite control 60 kapsułek ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę FITNESS TRADING Robert Szulborski, wycofaniu wskazanych poniżej partii suplementów diety ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
-
28.10.2021
Wycofanie jednej partii suplementu diety Innovit Vitamin D ze względu na wykrycie tlenku etylenu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niderlandzką firmę Ridam Care B.V wycofaniu wskazanej poniżej partii suplementu diety ze względu na wykrycie tlenku etylenu.
-
29.06.2020
Ostrzeżenia GIS - Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżek cedzakowych
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych w próbkach łyżek cedzakowych