Wycofanie wody źródlanej Alfred
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Rzeszowie informuje, że w wyniku badań przeprowadzonych przez Laboratorium Higieny Komunalnej WSSE w Rzeszowie, stwierdzono bakterie z grupy coli oraz pseudomonas aerugionosa w wodzie źródlanej Alfred niegazowanej oraz bakterie pseudomonas aerugionosa w wodzie źródlanej Alfred gazowanej, co narusza przepisy rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 31 marca 2011 w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. 2011 nr 85 poz. 466).
PPIS w Rzeszowie zdecydował o natychmiastowym wycofaniu dwóch partii produktu z rynku. Są to:
- woda źródlana niegazowana "Alfred" (330 ml) o numerze partii 04.02.2025 i dacie minimalnej trwałości 04.02.2025, data produkcji to 04.11.2024 r.,
- woda źródlana gazowana "Alfred" (300 ml) o numerze partii 31.10.2025 i dacie minimalnej trwałości 31.10.2025, data produkcji to 31.10.2024 r.
Woda "Alfred" nie powinna być spożywana ani używana do przygotowywania posiłków, dopóki nie zostanie ponownie przebadana i nie otrzyma pozytywnej oceny jakościowej.
Przeczytaj także
-
12.11.2024
Przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.
-
07.11.2024
Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.
-
04.11.2024
Migracja 2,4-Toluenodiaminy z maty odświeżającej do lodówki
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany, że firma Leroy-Merlin Polska sp. z o.o. prowadzi wycofanie określonego poniżej produktu ze względu na wykrycie w badaniach właścicielskich migracji do żywności substancji 2,4-Toluenodiaminy z tego produktu.
2,4-Toluenodiamina to substancje, które może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinna znajdować się w żywności.