Wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii Majeranku
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana
Numer partii: 155022ak
Data minimalnej trwałości: 12.2024
Kod kreskowy: 2019010010785
Zakład konfekcjonowania (dystrybutor): Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor rozpoczął procedurę wycofywania produktu z obrotu, jest w trakcie powiadamiania odbiorców i przyjmowania zwrotów.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują procesy wycofywania produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
06.04.2023
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Pierogi z mięsem wieprzowym, 500 g
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii pierogów z mięsem wieprzowym.
-
28.03.2023
Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w partii popcornu
GIS został poinformowany o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w partii popcornu, dystrybuowanego przez Bio Planet S.A., pochodzącego z Turcji.
-
23.03.2023
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kefir 200 g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek.