Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii pierogów z mięsem wieprzowym.
W trakcie postępowania wyjaśniającego uznano, że produkt może być spożywany bez obróbki termicznej zapewniającej wyeliminowanie zagrożenia mikrobiologicznego.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Produkt: Pierogi z mięsem wieprzowym, 500 g
Nazwa marki handlowej: Wiejski Młyn lub Swojscy
Numer partii: 079
Terminy przydatności do spożycia: 2023-04-11, 2023-04-12, 2023-04-15
Producent: Wiejski Młyn Sp. z o. o., Kolejowa 10A, 23-200 Kraśnik, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 06074001 WE
Wiejski Młyn Sp. z o.o. w dniu 29.03.2023 r. uruchomił procedurę wycofania z obrotu ww. partii pierogów z mięsem wieprzowym Producent zdecydował się również na wycofanie z obrotu pierogów z serem, które zostały wyprodukowane tego samego dnia, w którym wytworzono ww. pierogi z mięsem wieprzowym. W związku z powyższym wycofaniu z obrotu podlegają:
Pierogi z serem, data produkcji 20.03.2023, nr partii 079, termin przydatności do spożycia: 15.04.2023, 17.04.2023, 18.04.2023.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej nadzoruje postępowanie wyjaśniające prowadzone przez zakład produkcyjny.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Nie należy spożywać produktów wskazanych w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza pod hasłem „LISTERIOZA”
Źródło: GIS
Przeczytaj także
GIS został poinformowany o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w partii popcornu, dystrybuowanego przez Bio Planet S.A., pochodzącego z Turcji.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność dwutlenku siarki (E 220). Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.