Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 17.10.2024 Miejsce: ON-LINE/KRAKÓW
Czas trwania: 6 h
Szkolenie ma na celu zrozumienie i skuteczne wdrożenie zmian oraz wymagań wersji 6 standardu BRC dla materiałów
opakowaniowych.
Pracownicy odpowiedzialni za system zarządzania i audyty w firmie branży opakowaniowej, których zdaniem jest
doskonalenie systemu gwarantujący produkcję opakowań zgodnych jakościowo i bezpiecznych dla żywności oraz
konsumenta, audytorzy oraz osoby odpowiedzialne za nadzór nad obszarami systemu BRC.
1. Wstęp i ogólne pojęcia związane z BRC PM wydanie 6
• Powody wprowadzania zmian w większości standardów dla branży spożywczej i pokrewnych – zmiany na rynku,
zmiany w wymaganiach GFSI,
• Przypomnienie najważniejszych wymagań SZ– Quiz,
• Analiza ryzyka a ocena ryzyka,
• Odchylenia oparte na ryzyku – odniesienie do wymagań standardu nie mających zastosowania,
2. Wymagania BRC PM, wydanie 6. Wymagania fundamentalne:
• Wymagania fundamentalne – ich rola, znaczenie i interpretacja wymagań
• najwyższe kierownictwo – Kultura bezpieczeństwa i jakości produktu - praktyczne opracowanie i wdrożenie Planu
rozwoju i ciągłego doskonalenia Kultury bezpieczeństwa i jakości, specyfikacje,
• audyty wewnętrzne i inspekcje – co powinny obejmować. Jak ustalić częstotliwość?
• działania korygujące i zapobiegawcze – analiza przyczyn źródłowych,
• identyfikowalność,
• sprzątanie i czyszczenie – program monitorowania środowiska,
• kontrola procesu,
• szkolenia i kompetencje – drobne zmiany,
• analiza zagrożeń i ocena ryzyka (HARA)
3. Pozostałe wymagania w tym m.in:
• Zatwierdzanie dostawców i monitorowanie wydajności,
• Zarządzanie podwykonawcami i procesami zleconymi na zewnątrz,
• Incydenty
• Kontrole produktu – metody testowe, urządzenia kontrolne itp.
• Przychodzące towary i magazynowanie,
• Programy wstępne,
• Personel – higiena osobista, badania lekarskie i odzież ochronna,
• Obrona produktu – Product defence oraz zafałszowana /oszustwa – product fraud, różne wytyczne i metodologie
ww. zakresie,
4. Ćwiczenia praktyczne w tym m.in.:
• Quiz – najważniejsze wymagania w zakresie bezpieczeństwa i jakości produktów
• Odchylenia oparte na ryzyku,
• Kultura bezpieczeństwa i jakości produktu,
• Ocena ryzyka dla higieny pracowników,
• Ocena ryzyka dla ustalenia częstotliwości audytów wewnętrznych,
• Ocena ryzyka podatności wybranych surowców na zafałszowanie,
5. Podsumowanie szkolenia, pytania.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Program szkolenia -https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-154-BO-Wymagania-BRC-GS-Packaging-Materials-v.-6_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły