Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zagrożenia przy pracy w zakładach przetwórstwa mięsa

Kategoria: Procesy i Technologie

Przetwórstwo mięsa uważane jest za branżę szczególnie niebezpieczną ze względu na liczne zagrożenia wypadkowe. Ich identyfikacja jest ważnym elementem oceny ryzyka zawodowego, co jest obowiązkiem każdego pracodawcy. Eliminowanie zagrożeń ma na celu ochronę ludzkiego zdrowia i życia, służy zapobieganiu stresowi u pracowników i pracodawców, stratom finansowym oraz innym kłopotom związanym z ewentualnymi wypadkami przy pracy czy chorobami zawodowymi.

Nadal zdarza się, że w procesie produkcji eksploatowane są maszyny i urządzenia, które nie spełniają minimalnych wymagań bezpieczeństwa, często są w złym stanie technicznym i pozbawione urządzeń ochronnych. Dotyczy to zwłaszcza maszyn do rozdrabniania mięsa, które nie są wyposażone w pokrywy lub blokady, przez co mogą stać się przyczyną wypadków przy pracy.

W zakładach mięsnych nadal część czynności bywa wykonywanych ręcznie (załadunek surowca do maszyn, prace ręczne przy użyciu ostrych narzędzi, transport surowców i półproduktów pomiędzy kolejnymi etapami produkcji, mycie urządzeń i pomieszczeń). Efektem tego jest zmęczenie, a w konsekwencji brak koncentracji podczas wykonywanych prac. Stanowi to poważne zagrożenie wypadkowe.

Do niesprzyjających czynników środowiska pracy w firmach zajmujących się przetwórstwem mięsa należą niewątpliwie: hałas, brak oświetlenia dziennego w pomieszczeniach, mikroklimat zimny, duża wilgotność powietrza, a także groźne czynniki biologiczne.

Ze względu na zagrożenia występujące w masarniach i ubojniach, a także w celu ich ograniczenia, przekładającego się na zmniejszenie liczby wypadków przy pracy, Państwowa Inspekcja Pracy od 2019 roku prowadzi 3-letnią kampanię prewencyjno-kontrolną pn. „Dobry przepis na bezpieczeństwo”.

Na potrzeby kampanii została przygotowana strona www.bhpnatak.pl, zawierająca materiały edukacyjne, dotyczące bezpieczeństwa pracy w masarniach i ubojniach. Na tej stronie znajdują się również informacje na temat programu prewencyjnego, który umożliwia pracodawcy skorzystanie z bezpłatnej pomocy ekspertów PIP. Udział w nim pomaga w dostosowaniu zakładu do obowiązującego prawa, a także jest okazją do poprawy bezpieczeństwa pracy w firmie.

W ramach programu prewencyjnego pracodawcy z branży przetwórstwa mięsa biorą udział w bezpłatnych szkoleniach. Ich uczestnicy, oprócz specjalistycznej wiedzy, otrzymują m.in. materiały, które ułatwią ocenę stanu bezpieczeństwa i identyfikację zagrożeń w zakładzie, a także pomogą określić działania naprawcze prowadzące do eliminacji nieprawidłowości. Jedno z przekazywanych opracowań to „Masarnia i ubojnia. Lista kontrolna z komentarzem”, zawierająca wskazówki dotyczące prawidłowej samokontroli warunków pracy w zakładzie i przykłady działań naprawczych charakterystycznych dla branży mięsnej.

Informacje o terminach szkoleń, a także dane kontaktowe przedstawicieli jednostek organizacyjnych PIP na terenie kraju, którzy koordynują program prewencyjny dla przedstawicieli branży mięsnej, dostępne są na stronie internetowej www.bhpnatak.pl.

Wszystkie osoby zainteresowane poprawą bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przetwórstwa mięsa zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej kampanii „Dobry przepis na bezpieczeństwo”.

 

 

 

Materiał przygotowany przez Państwową Inspekcję Pracy

 

www.bhpnatak.pl

Autor:Państwowa Inspekcja Pracy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.