Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na Ukrainie jest obecnie procedowana ustawa o „o zmianach w niektórych ustawach w zakresie zakazu stosowania oleju palmowego w produkcji żywności”. Jej celem jest całkowity zakaz stosowania oleju palmowego przy produkcji żywności.
Podstawową zmianą przewidzianą w projekcie jest nowelizacja ustawy o „bezpieczeństwie i jakości środków spożywczych” w postaci zakazu stosowania oleju palmowego w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności produkowanej na Ukrainie. Za dodawanie oleju palmowego mają być nakładane kary grzywny.
Projekt ustawy wywołuje dużo kontrowersji. Pojawiają się głosy, iż nowa ustawa przyczyni się do ograniczenia handlu między państwami UE a Ukrainą, co z kolei negatywnie wpłynie na gospodarkę ukraińską.
W dniu 3.09.2019 r. projekt został przekazany do zapoznania się przez Radę Najwyższą Ukrainy.
Przeczytaj także
Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od GMO.
Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.