Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zakaz oleju palmowego na Ukrainie

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Na Ukrainie jest obecnie procedowana ustawa o „o zmianach w niektórych ustawach w zakresie zakazu stosowania oleju palmowego w produkcji żywności”. Jej celem jest całkowity zakaz stosowania oleju palmowego przy produkcji żywności.

Podstawową zmianą przewidzianą w projekcie jest nowelizacja ustawy o „bezpieczeństwie i jakości środków spożywczych” w postaci zakazu stosowania oleju palmowego w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności produkowanej na Ukrainie. Za dodawanie oleju palmowego mają być nakładane kary grzywny.

Projekt ustawy wywołuje dużo kontrowersji. Pojawiają się głosy, iż nowa ustawa przyczyni się do ograniczenia handlu między państwami UE a Ukrainą, co z kolei negatywnie wpłynie na gospodarkę ukraińską.

W dniu 3.09.2019 r. projekt został przekazany do zapoznania się przez Radę Najwyższą Ukrainy.

 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn