Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiana wymogów oznakowania świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

Zgodnie z treścią projektu, zmianie miałyby ulec sposoby oznakowania kraju lub miejsca pochodzenia świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa. Nowelizacja rozporządzenia nakłada obowiązek dotyczący umieszczania flagi państwa pochodzenia na wywieszce oraz jego prezentacji w odniesieniu do świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa świń, owiec, kóz i drobiu, o których mowa w załączniku IX do rozporządzenia nr 1169/2011 (również z wyłączeniem w przypadku zastosowania znaku „Produkt polski”).

W projekcie rozporządzenia zostały sprecyzowane dozwolone formy wskazania kraju lub miejsca pochodzenia dotyczące wymogu prezentacji flagi państwa pochodzenia.

W sierpniu 2019 r. projekt był na etapie konsultacji publicznych.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn