Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/1294 z dnia 1 sierpnia 2019 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek betainy jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247012.
Zgodnie z przywołanym rozporządzeniem betaina uzyskała zezwolenie na włączenie jej się do unijnego wykazu nowej żywności.
Zgodnie z treścią rozporządzenia wykonawczego, przez okres pięciu lat od dnia wejścia w życie rozporządzenia wyłącznie pierwotny wnioskodawca: DuPont Nutrition Biosciences ApS otrzymuje zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii Betainy, chyba że kolejny wnioskodawca otrzyma zezwolenie na przedmiotową nową żywność bez odwoływania się do danych chronionych na podstawie art. 2 rozporządzenia lub za zgodą przedsiębiorstwa DuPont Nutrition Biosciences ApS.
Wniosek dotyczy stosowania betainy m.in. w batonach zbożowych i proteinowych, napojach w proszku oraz izotonicznych napojach gotowych do picia dla osób w wieku powyżej 10 lat uczestniczących w zajęciach sportowych produkowanych przez przedsiębiorcę DuPont Nutrition Biosciences ApS.
Rozporządzenie weszło w życie 22 sierpnia 2019 r.
www.food-law.pl
Przeczytaj także
Decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2019/1302 z dnia 26 lipca 2019 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu, na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady...
Zgodnie z decyzją Prezesa UOKiK (DIH-1.709.54.2019.JS) z dnia 1 sierpnia 2019 r. uchylono zaskarżoną decyzję organu I instancji w całości i odstąpiono od wymierzenia kary pieniężnej w wysokości...
Rada (UE) przyjęła 8 lipca 2019 r. decyzję nr 2019/1178 w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Komitetu ds. Współpracy ustanowionego na mocy Umowy w sprawie...
Polecane produkty