Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zanieczyszczenie chipsów olejem termalnym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta Intersnack Poland Sp. z o.o. wycofaniu wskazanych poniżej partii chipsów ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktów olejem termalnym dopuszczonym do incydentalnego kontaktu z żywnością zgodnie z certyfikatem NSF HT1.

Producent niezwłocznie usunął usterkę, która była przyczyną zanieczyszczenia, jednak część produktów została wyprodukowana i wprowadzona do obrotu zanim usterka została wykryta.

Badania laboratoryjne produktów wyprodukowanych zanim wykryto usterkę wykazały podwyższony poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH).

Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.

Szczegóły dotyczące produktu:

Producent: Intersnack Poland Sp. z o.o. oddział Radom ul. Samorządowa 12, 26-600 Radom

Zdjęcie produktu

Nazwa produktu

Numer partii

Data minimalnej trwałości

 

Przysnacki Chipsy w Kotle prażone z solą morską  125g   

533422

533371

533429

533466

533400

533624

533605

533751

533765

533617

17.02.2025

17.02.2025

18.02.2025

18.02.2025

18.02.2025

10.03.2025

10.03.2025

11.03.2025

11.03.2025

13.03.2025

 

Przysnacki Chipsy w Kotle prażone papryka czerwona 125g

533421

533370

533530

533467

533401

533622

533604

533750

533764

533975

533618

17.02.2025

17.02.2025

18.02.2025

18.02.2025

18.02.2025

10.03.2025

10.03.2025

11.03.2025

11.03.2025

15.03.2025

16.03.2025

 

Przysnacki Chipsy w Kotle prażone o smaku karmelizowana cebula 125g

533332

533602

19.02.2025

13.03.2025

 

Przysnacki Chipsy w Kotle prażone cheddar z czerwoną cebulą 125g

533358

533761

533808

533762

533601

20.02.2025

11.03.2025

12.03.2025

12.03.2025

13.03.2025

 

Przysnacki Chipsy w Kotle prażone kwaśna śmietana 125g

533405

21.02.2025

 

Przysnacki Chipsy w Kotle prażone  o smaku kurki w kremowym sosie 125g

533759

533812

533760

11.03.2025

12.03.2025

12.03.2025

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent po wykryciu zanieczyszczenia produktów niezwłocznie podjął działania w celu ich wycofania z obrotu. Powiadomił o incydencie Państwową Inspekcję Sanitarną, z którą współpracuje przy działaniach w odpowiedzi na tę sytuację.

Państwowa Inspekcja Sanitarna weryfikuje działania podjęte przez producenta.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii produktów wskazanych w komunikacie.

Źródło: GIS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.