Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zarządzanie sytuacjami kryzysowymi w przedsiębiorstwie branży spożywczej zgodnie ze standardami BRCGS, IFS Food, FSSC 2200 - szkolenie ON-LINE

Data: 12.06.2023 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zrozumienie istoty kryzysu i jego źródeł występowania, a także zasad zarządzania incydentami w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowej. Szkolenie w jasny sposób definiuje rolę zespołu kryzysowego oraz komunikacji i jej wpływu na proces zarządzania incydentami. Zwrócono także uwagę na rolę kultury zarządzania ryzykiem i jej wpływu na sytuacje kryzysowe.

Szkolenie skierowane do

Pracownicy wszystkich szczebli Organizacji, w których wdrożony został system HACCP, a także nieobligatoryjne standardy
systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w tym m.in. BRCGS, IFS Food, FSSC 2200. Ponadto, osoby odpowiedzialne
za wdrażanie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów oraz osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów
zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności i ich audytowanie. 

Program

PROGRAM SZKOLENIA:
1. Kryzys i sytuacje kryzysowe – wprowadzenie w problematykę
• Podstawowe definicje
• Pojęcie i istota kryzysu
• Kryzys a sytuacje kryzysowe
• Źródła kryzysu
• Przykłady incydentów i sytuacji kryzysowych w branży spożywczej
• Źródła wiedzy o incydentach
2. Zarządzanie incydentami, wycofaniem produktu z rynku i z obrotu
• Wymagania standardów bezpieczeństwa żywności w tym: BRCGS, IFS Food, ISO 22000.
• Powołanie zespołu kryzysowego
• Zadania zespołu kryzysowego
• Klasyfikacja incydentów
• Jak postępować w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowej związanej np. z wyrobem gotowym
3. Zarządzanie informacją w warunkach kryzysu
• Informacja i jej rola w podejmowaniu decyzji
• Komunikacja w warunkach kryzysu
• Skuteczne informowanie o ryzyku i komunikacja kryzysowa – najważniejsze wytyczne
• Jak rozumieć pojęcie komunikacji o ryzyku
4. Kultura zarządzania ryzykiem i jej wpływ na sytuacje kryzysowe
• Struktura kultury ryzyka
• Diagnozowanie kultury ryzyka

• Doskonalenie kultury zarządzania ryzykiem w organizacji
5. Podsumowanie
• Dodatkowe pytania
• Zakończenie szkolenia

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.