Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
Sprawdzono 143 partie jaj, z czego 18 zakwestionowano (12,6%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Najważniejszym źródłem salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015-2019 były jaja, a następnie wieprzowina. Epidemie salmonellozy nasiliły się w krajach Europy Wschodniej, szczególnie te spowodowane przez S. Enteritidis.
Wytyczne mają ograniczyć występowanie chorób i zgonów związanych z Salmonella Enteritidis poprzez zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia nią jaj w skorupkach.
Zwalnianie podmiotów z obowiązku znakowania jaj wysyłanych do przemysłu spożywczego z miejsca produkcji (z uwzględnieniem danych za 2021 rok).