Znakowanie jaj w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
Sprawdzono 143 partie jaj, z czego 18 zakwestionowano (12,6%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- Klasy wagowej (brak lub nieprawidłowa klasa wagowa, podanie dwóch klas wagowych zamiast jednej właściwej).
- Daty minimalnej trwałości (niewłaściwy format, nieczytelny zapis, nieprawidłowe informacje dotyczące jej wskazania na opakowaniu).
- Braku lub nieczytelnego kodu producenta.
- Braku: oznakowania, numeru zakładu pakowania, objaśnienia znaczenia kodu producenta, klasy jakości.
- Stosowania szaty graficznej sugerującej inny chów niż klatkowy.
- Użycia określenia „wiejskie” dla jaj z chowu klatkowego.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
30.08.2022
Źródła i trendy salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015–2019
Najważniejszym źródłem salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015-2019 były jaja, a następnie wieprzowina. Epidemie salmonellozy nasiliły się w krajach Europy Wschodniej, szczególnie te spowodowane przez S. Enteritidis.
-
26.08.2022
FDA opublikowała wytyczne dla producentów jaj dot. zapobiegania zanieczyszczeniu jaj Salmonella Enteritidis
Wytyczne mają ograniczyć występowanie chorób i zgonów związanych z Salmonella Enteritidis poprzez zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia nią jaj w skorupkach.
-
22.03.2022
Jaja nieoznakowane
Zwalnianie podmiotów z obowiązku znakowania jaj wysyłanych do przemysłu spożywczego z miejsca produkcji (z uwzględnieniem danych za 2021 rok).