Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA opublikowała wytyczne dla producentów jaj dot. zapobiegania zanieczyszczeniu jaj Salmonella Enteritidis

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała 10 sierpnia br. ostateczną zasadę „Prevention of Salmonella Enteritidis in Shell Eggs During Production, Storage, and Transportation”, która zobowiązuje producentów jaj w skorupkach do wdrożenia środków zapobiegających zanieczyszczeniu jaj Salmonella Enteritidis (SE) w gospodarstwie i dalszemu wzrostowi podczas przechowywania i transportu, i wymaga od tych producentów prowadzenia ewidencji dotyczącej ich zgodności z regułą i zarejestrowania się w FDA. FDA podejmuje to działanie, ponieważ SE jest jedną z głównych przyczyn bakteryjnych chorób przenoszonych przez żywność w Stanach Zjednoczonych, a jaja w skorupkach są głównym źródłem zakażeń SE u ludzi. Ostateczna zasada ograniczy występowanie chorób i zgonów związanych z SE poprzez zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia jaj w skorupkach SE.

Wytyczne to czwarty zestaw wskazówek FDA mający na celu pomoc branży

Zasada dotycząca jaj, która została sfinalizowana w 2009 r. i weszła w życie w 2010 r., ma na celu zapobieganie zanieczyszczaniu przez SE jaj w skorupkach na fermie oraz zapobieganie wzrostowi SE podczas przechowywania i transportu. Salmonella Enteritidis jest najczęstszą przyczyną epidemii chorób przenoszonych drogą pokarmową związaną ze spożyciem jaj w skorupkach. Zasada dotycząca jaj wymaga, aby praktycznie wszyscy producenci jaj mający 3000 lub więcej kur niosek przyjęli środki mające na celu zapobieganie SE.

Wytyczne zawierają zalecenia dotyczące tego, w jaki sposób producenci jaj, którzy zezwalają kurom na dostęp do obszarów poza kurnikiem, mogą spełnić wymagania zapobiegające Salmonelli Enteritidis (SE). Istotną zmianą w stosunku do projektu wytycznych wydanych w lipcu 2013 r. jest to, że FDA wyznacza ganek jako obszar na zewnątrz kurnika, a nie jako część kurnika. FDA dokonała tej zmiany, częściowo w odpowiedzi na uwagi zgłoszone do projektu wytycznych.

FDA uważa, że producenci jaj mogą zapewnić kurom nioskom dostęp do obszarów na zewnątrz kurnika, w tym ganków, wybiegów i pastwisk, i nadal przestrzegać zasady dotyczącej jaj. Aby zachować zgodność, producenci jaj muszą podjąć kroki w celu zapewnienia, że nie dochodzi do wprowadzania lub przenoszenia SE do kurników lub pomiędzy kurnikami. Mogą to osiągnąć podejmując praktyczne kroki w celu kontroli SE na obszarach poza kurnikiem, aby zapewnić, że SE nie zostanie wprowadzona do kurnika.

Wytyczne opisują najczęstsze rodzaje operacji związanych z produkcją jaj od kur niosek z dostępem do obszarów poza kurnikami i wyjaśniają, w jaki sposób producenci jaj mogą podjąć środki zapobiegania SE, takie jak monitorowanie gryzoni i much na obszarach poza kurnikami, aby pomóc w zapobieganiu SE w skorupkach jaj.

Źródła: https://www.academia.edu/10859768/Guidance_for_Industry_Prevention_of_Salmonella_Enteritidis_in_Shell_Eggs_During_Production_Storage_and_Transportation

https://www.federalregister.gov/documents/2022/08/11/2022-17247/prevention-of-salmonella-enteritidis-in-shell-eggs-during-production-storage-and-transportation

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.