Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FDA opublikowała wytyczne dla producentów jaj dot. zapobiegania zanieczyszczeniu jaj Salmonella Enteritidis

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała 10 sierpnia br. ostateczną zasadę „Prevention of Salmonella Enteritidis in Shell Eggs During Production, Storage, and Transportation”, która zobowiązuje producentów jaj w skorupkach do wdrożenia środków zapobiegających zanieczyszczeniu jaj Salmonella Enteritidis (SE) w gospodarstwie i dalszemu wzrostowi podczas przechowywania i transportu, i wymaga od tych producentów prowadzenia ewidencji dotyczącej ich zgodności z regułą i zarejestrowania się w FDA. FDA podejmuje to działanie, ponieważ SE jest jedną z głównych przyczyn bakteryjnych chorób przenoszonych przez żywność w Stanach Zjednoczonych, a jaja w skorupkach są głównym źródłem zakażeń SE u ludzi. Ostateczna zasada ograniczy występowanie chorób i zgonów związanych z SE poprzez zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia jaj w skorupkach SE.

Wytyczne to czwarty zestaw wskazówek FDA mający na celu pomoc branży

Zasada dotycząca jaj, która została sfinalizowana w 2009 r. i weszła w życie w 2010 r., ma na celu zapobieganie zanieczyszczaniu przez SE jaj w skorupkach na fermie oraz zapobieganie wzrostowi SE podczas przechowywania i transportu. Salmonella Enteritidis jest najczęstszą przyczyną epidemii chorób przenoszonych drogą pokarmową związaną ze spożyciem jaj w skorupkach. Zasada dotycząca jaj wymaga, aby praktycznie wszyscy producenci jaj mający 3000 lub więcej kur niosek przyjęli środki mające na celu zapobieganie SE.

Wytyczne zawierają zalecenia dotyczące tego, w jaki sposób producenci jaj, którzy zezwalają kurom na dostęp do obszarów poza kurnikiem, mogą spełnić wymagania zapobiegające Salmonelli Enteritidis (SE). Istotną zmianą w stosunku do projektu wytycznych wydanych w lipcu 2013 r. jest to, że FDA wyznacza ganek jako obszar na zewnątrz kurnika, a nie jako część kurnika. FDA dokonała tej zmiany, częściowo w odpowiedzi na uwagi zgłoszone do projektu wytycznych.

FDA uważa, że producenci jaj mogą zapewnić kurom nioskom dostęp do obszarów na zewnątrz kurnika, w tym ganków, wybiegów i pastwisk, i nadal przestrzegać zasady dotyczącej jaj. Aby zachować zgodność, producenci jaj muszą podjąć kroki w celu zapewnienia, że nie dochodzi do wprowadzania lub przenoszenia SE do kurników lub pomiędzy kurnikami. Mogą to osiągnąć podejmując praktyczne kroki w celu kontroli SE na obszarach poza kurnikiem, aby zapewnić, że SE nie zostanie wprowadzona do kurnika.

Wytyczne opisują najczęstsze rodzaje operacji związanych z produkcją jaj od kur niosek z dostępem do obszarów poza kurnikami i wyjaśniają, w jaki sposób producenci jaj mogą podjąć środki zapobiegania SE, takie jak monitorowanie gryzoni i much na obszarach poza kurnikami, aby pomóc w zapobieganiu SE w skorupkach jaj.

Źródła: https://www.academia.edu/10859768/Guidance_for_Industry_Prevention_of_Salmonella_Enteritidis_in_Shell_Eggs_During_Production_Storage_and_Transportation

https://www.federalregister.gov/documents/2022/08/11/2022-17247/prevention-of-salmonella-enteritidis-in-shell-eggs-during-production-storage-and-transportation

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.