Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Stany Zjednoczone podejmują działania przeciwko Salmonelli, ogłaszając plany uznania jej za substancję fałszującą w surowych produktach z kurczaka w panierce oraz nadziewanych.
Salmonella zostanie wkrótce uznana za substancję fałszującą w pieczonych i nadziewanych, surowych produktach z kurczaka, podaje US Department of Agriculture's (USDA) Food Safety and Inspection Service (FSIS).
Od 1998 roku pieczone i nadziewane surowe produkty z kurczaka były związane z aż 14 ogniskami i około 200 zachorowaniami. Poprzez uznanie Salmonelli za środek fałszujący w tych produktach, FSIS twierdzi, że będzie w stanie zapewnić, że wysoce skażone produkty, z potencjałem pogorszenia samopoczucia konsumentów, nie będą sprzedawane konsumentom.
Produkty z tej kategorii znajdują się w dziale zamrażarek i wyglądają na ugotowane, ale są poddawane obróbce termicznej tylko w celu wypieczenia ciasta lub panierki. Tak więc pomimo wyglądu, takie artykuły zawierają surowy drób.
Posunięcie to jest następstwem dotychczasowych nieskutecznych wysiłków mających na celu zmniejszenie liczby zachorowań konsumentów poprzez lepsze oznakowanie.
Limity dotyczące Salmonelli
Pieczone i nadziewane surowe produkty z kurczaka zostaną uznane za zafałszowane, gdy przekroczą bardzo niski poziom zanieczyszczenia Salmonellą i będą podlegały działaniom regulacyjnym.
FSIS zaproponuje ustalenie limitu na poziomie jednej jednostki tworzącej kolonię (CFU) Salmonelli na gram dla tych produktów; jest to poziom, który zdaniem agencji znacznie zmniejszy ryzyko zachorowania w wyniku spożycia tych produktów. Agencja będzie również rozważać, czy inny standard dla zafałszowań - taki jak zero tolerancji lub oparty na konkretnych serotypach - byłby bardziej odpowiedni.
"Bezpieczeństwo żywności jest głównym celem FSIS", powiedział sekretarz rolnictwa Tom Vilsack. "Jest to misja, która będzie nas prowadzić, ponieważ ten ważny pierwszy krok rozpoczyna szerszą inicjatywę mającą na celu zmniejszenie zachorowań na Salmonellę związanych z drobiem w USA".
Kiedy wdrożenie przepisów?
Oczekuje się, że zawiadomienie zostanie opublikowane w Rejestrze Federalnym jesienią, a FSIS będzie przeprowadzać publiczne komentarze, które odniosą się do tego, jaki powinien być standard, a także do informowania o ostatecznym planie wdrażania, w tym programie testów weryfikacyjnych.
Po opublikowaniu, zawiadomienie zostanie umieszczone na stronie FSIS "Federal Register & Rulemaking" w celu zapoznania się i skomentowania. Kiedy wniosek zostanie sfinalizowany, FSIS ogłosi ostateczne plany wdrożenia oraz datę rozpoczęcia rutynowych badań na obecność Salmonelli w tych produktach.
Przeczytaj także
Trybunał Sprawiedliwości UE stwierdził, że przepisy należy interpretować w ten sposób, że organ krajowy może uznać świeże mięso drobiowe za niebezpieczne, jeśli zostaną wykryte patogenne mikroorganizmy inne niż rodzaje Salmonelli wymienione w rozporządzeniu UE.
Metody molekularne, w tym qPCR mają wiele zalet w porównaniu z tradycyjną procedurą wykrywania patogenów w żywności. PCR jest skutecznym narzędziem w detekcji bakterii Salmonella spp., gdyż uzyskany wynik jest obiektywny i niezależny od stanu fizjologicznego mikroorganizmów.
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...