Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella jako zafałszowanie? USA planuje nowe przepisy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Stany Zjednoczone podejmują działania przeciwko Salmonelli, ogłaszając plany uznania jej za substancję fałszującą w surowych produktach z kurczaka w panierce oraz nadziewanych.

Salmonella zostanie wkrótce uznana za substancję fałszującą w pieczonych i nadziewanych, surowych produktach z kurczaka, podaje US Department of Agriculture's (USDA) Food Safety and Inspection Service (FSIS).

Od 1998 roku pieczone i nadziewane surowe produkty z kurczaka były związane z aż 14 ogniskami i około 200 zachorowaniami. Poprzez uznanie Salmonelli za środek fałszujący w tych produktach, FSIS twierdzi, że będzie w stanie zapewnić, że wysoce skażone produkty, z potencjałem pogorszenia samopoczucia konsumentów, nie będą sprzedawane konsumentom.

Produkty z tej kategorii znajdują się w dziale zamrażarek i wyglądają na ugotowane, ale są poddawane obróbce termicznej tylko w celu wypieczenia ciasta lub panierki. Tak więc pomimo wyglądu, takie artykuły zawierają surowy drób.

Posunięcie to jest następstwem dotychczasowych nieskutecznych wysiłków mających na celu zmniejszenie liczby zachorowań konsumentów poprzez lepsze oznakowanie.

Limity dotyczące Salmonelli

Pieczone i nadziewane surowe produkty z kurczaka zostaną uznane za zafałszowane, gdy przekroczą bardzo niski poziom zanieczyszczenia Salmonellą i będą podlegały działaniom regulacyjnym.

FSIS zaproponuje ustalenie limitu na poziomie jednej jednostki tworzącej kolonię (CFU) Salmonelli na gram dla tych produktów; jest to poziom, który zdaniem agencji znacznie zmniejszy ryzyko zachorowania w wyniku spożycia tych produktów. Agencja będzie również rozważać, czy inny standard dla zafałszowań - taki jak zero tolerancji lub oparty na konkretnych serotypach - byłby bardziej odpowiedni.

"Bezpieczeństwo żywności jest głównym celem FSIS", powiedział sekretarz rolnictwa Tom Vilsack. "Jest to misja, która będzie nas prowadzić, ponieważ ten ważny pierwszy krok rozpoczyna szerszą inicjatywę mającą na celu zmniejszenie zachorowań na Salmonellę związanych z drobiem w USA".

Kiedy wdrożenie przepisów?

Oczekuje się, że zawiadomienie zostanie opublikowane w Rejestrze Federalnym jesienią, a FSIS będzie przeprowadzać publiczne komentarze, które odniosą się do tego, jaki powinien być standard, a także do informowania o ostatecznym planie wdrażania, w tym programie testów weryfikacyjnych.

Po opublikowaniu, zawiadomienie zostanie umieszczone na stronie FSIS "Federal Register & Rulemaking" w celu zapoznania się i skomentowania. Kiedy wniosek zostanie sfinalizowany, FSIS ogłosi ostateczne plany wdrożenia oraz datę rozpoczęcia rutynowych badań na obecność Salmonelli w tych produktach.

Źródło: https://www.usda.gov/media/press-releases/2022/08/01/usda-announces-action-declare-salmonella-adulterant-breaded-stuffed

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.