Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 29.05.2023 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z wymaganiami prawnymi dotyczącymi znakowania produktów garmażeryjnych i dań gotowych.
Szkolenie adresowane jest do pracowników działów jakości, technologów, specjalistów z działu R&D oraz marketingu.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Znakowanie żywności opakowanej - ramy prawne:
• Przegląd przepisów krajowych i unijnych dotyczących etykietowania żywności
• Odpowiedzialność prawna za produkt i jego oznakowanie
• Nazwa żywności przewidziana w przepisach, nazwa zwyczajowa, nazwa opisowa - przykłady poprawnego konstruowania nazw
• Wymagane prawnie informacje towarzyszące nazwie
• Wykaz składników – jak poprawnie opracować?
• Oznaczenie ilościowe składnika (QUID)
• Zawartość nadzienia – deklarować czy nie?
• „Najlepiej spożyć przed” czy „Należy spożyć do:”? Kiedy należy podać warunki przechowywania po otwarciu?
• Inne oznaczenia wynikające z przepisów prawa.
2. Znakowanie dodatków:
• Prawidłowa nazwa i funkcja technologiczna dodatku
• Ocena możliwości stosowania określonych dodatków – przykłady produktów
• Pominięcie deklaracji dodatku w wykazie składników (zasada przenoszenia)
• Barwniki vs. żywność barwiąca
3. Graficzne lub słowne podkreślenie charakteru produktu
• Produkty „w stylu”, „a’la” – czy nazwa zobowiązuje do deklaracji kraju pochodzenia?
• Elementy graficzne – symbole, krajobrazy – a znakowanie krajem pochodzenia
• Możliwości stosowania określeń „tradycyjna kuchnia”, „domowy”, „jak u mamy”, itp.
4. Znakowanie wartości odżywczej
• Zaakceptowane prawnie metody wyznaczania wartości odżywczej żywności
• Treść obowiązkowej i dobrowolnej informacji o wartości odżywczej
• Zaokrąglenia wartości liczbowych oraz limity tolerancji – wytyczne Komisji Europejskiej
5. Znakowanie alergenów
• Wymagania prawne
• Analiza zagrożenia dla produktów wytwarzanych w zakładzie
• Alergeny krzyżowe i ostrożnościowe deklarowanie alergenów (PAL – Precautionary Allergen Labelling)
• Produkty dla wegan a alergeny krzyżowe pochodzenia zwierzęcego – deklarować, czy nie?
6. Instrukcja przygotowania – o czym należy pamiętać?
• Warunki użytkowania
• Wybór opakowań
7. Przegląd najczęściej popełnianych błędów, odpowiedzi na pytania nadesłane przed szkoleniem
8. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
9. Podsumowanie szkolenia, pytania.
Istnieje możliwość weryfikacji etykiety przez trenera, w celu omówienia jej podczas szkolenia.
W tym celu prosimy przesłać etykietę na maila szkolenia@jsh.com.pl najpóźniej do 3 dni przed szkoleniem.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej:
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły