Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie żywności. Przemysł rybny - szkolenie ON-LINE

Data: 10.05.2021 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

Podczas szkolenia uczestnicy poznają jakie są wymagania dotyczące oznakowania ryb i przetworów rybnych, nabędą
umiejętności w zakresie oceny prawidłowości oznakowania oraz dowiedzą się o przygotowanych zmianach prawnych
przygotowywanych w dyrektywach unijnych. Będą mieli także okazję skonsultować z ekspertami konkretne przykłady
etykiet.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do pracowników działów jakości i laboratorium, produkcji, pracowników działów prawnych,
marketingu oraz działów PR sektora przemysłu rybnego.

Program

1. Akty prawne dotyczące znakowania żywności – aktualny przegląd
· przepisy unijne i przepisy krajowe
· jak i gdzie szukać wiedzy na temat zmieniających się aktów prawnych i ich interpretacji
· ważne przewodniki Komisji Europejskiej i wytyczne branżowe.
2. Znakowanie ogólne żywności
· odpowiedzialność prawna za produkt
· nazwa środka spożywczego
· wykaz składników (w tym substancje dodatkowe, aromaty, enzymy)
· zasada przenoszenia
· ilościowe oznaczenie składników
· kraj lub miejsce pochodzenia – nowa regulacja
· wymagania pozostałe i wymagania techniczne
· wymagania rozporządzenia o WOR i inne przepisy sektorowe.
3. Treści nieobowiązkowe
· komunikaty typu „bez konserwantów”, „tradycyjny smak” „bez GMO” i inne „problemowe”
· co można, a czego nie można napisać na etykiecie - na przykładach z rynku.
4. Znakowanie wartością odżywczą
· sposób prezentacji informacji o wartości odżywczej – treści obowiązkowe i dobrowolne
· metody wyznaczana wartości odżywczej (w tym wskazanie autoryzowanych baz danych)
· zaokrąglenia wartości liczbowych i limity tolerancji
· oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – w pigułce.
WARSZTATY:
· analiza przykładowych etykiet nadesłanych przez uczestników
· sesja pytań i odpowiedzi.
Uczestników prosimy o dostarczenie skanów etykiet na 2 tygodnie przed terminem szkolenia na adres:
szkolenia@hamilton.com.pl. Maksymalnie 2 etykiety na firmę.

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej

https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2020/12/Program-89_ON-LINE_Znakowanie-zywnosci.-Przemysl-rybny_2021.pdf 

https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/    

 

 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn