Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zucchiolo – nowe warzywo na europejskim rynku

Kategoria: Składniki Żywności

Dwie hiszpańskie firmy – Unica i Granda La Palma – podpisały porozumienie dotyczące komercjalizacji na rynku europejskim nowego warzywa o nazwie Zucchiolo, będącego połączeniem ogórka i cukinii.

Cukinia plus ogórek

Zucchiolo wyhodowane zostało przez hiszpańską grupę biotechnologiczną Beyond Seeds. Należy do gatunku Cucurbita maxima, a jego korzenie sięgają produktów charakterystycznych dla krajów Ameryki Południowej. Nazwa to połączenie włoskich słów oznaczających cukinię (zucchini) oraz ogórka (cetriolo).

Uniwersalne warzywo

Zucchiolo opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Dzięki 5-letnim wysiłkom specjalistów z Beyond Seeds oraz hiszpańskiego Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa udało się zaadaptować jego uprawę do warunków szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego, co umożliwia jego produkcję w Europie.

Trwałość i składniki odżywcze

Zucchiolo charakteryzuje się lekko spłaszczonym, okrągłym kształtem, ma ok. 7-10 cm średnicy i waży 250 gramów. Posiada jadalną skórkę oraz lekki, chrupiący miąższ. Przed spożyciem warzywo to można przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez okres kilku tygodni. Z punktu widzenia wartości odżywczej Zucchiolo odznacza się wysoką zawartością włókna pokarmowego, witamin A, B i C oraz przeciwutleniaczy w postaci polifenoli. Zawiera ponadto wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód i potas.

Działanie prospołeczne

Według deklaracji Unica i Granda La Palma 50% dochodów pochodzących ze sprzedaży Zucchiolo przeznaczonych zostanie na działania hiszpańskiej Fundacji Cellbitec, która zajmuje się promowaniem badań w zakresie leczenia nowotworów i chorób degeneracyjnych.

Źródła:

  1. https://zucchiolo.com/
  2. https://unicagroup.es/unica/unica-y-granada-la-palma-acuerdan-la-comercializacion-de-zucchiolo/
  3. https://efeagro.com/calabacin-pepino-nueva-horatliza-23/

Źródło zdjęcia:

  1. https://zucchiolo.com/

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.