Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dwie hiszpańskie firmy – Unica i Granda La Palma – podpisały porozumienie dotyczące komercjalizacji na rynku europejskim nowego warzywa o nazwie Zucchiolo, będącego połączeniem ogórka i cukinii.
Cukinia plus ogórek
Zucchiolo wyhodowane zostało przez hiszpańską grupę biotechnologiczną Beyond Seeds. Należy do gatunku Cucurbita maxima, a jego korzenie sięgają produktów charakterystycznych dla krajów Ameryki Południowej. Nazwa to połączenie włoskich słów oznaczających cukinię (zucchini) oraz ogórka (cetriolo).
Uniwersalne warzywo
Zucchiolo opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Dzięki 5-letnim wysiłkom specjalistów z Beyond Seeds oraz hiszpańskiego Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa udało się zaadaptować jego uprawę do warunków szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego, co umożliwia jego produkcję w Europie.
Trwałość i składniki odżywcze
Zucchiolo charakteryzuje się lekko spłaszczonym, okrągłym kształtem, ma ok. 7-10 cm średnicy i waży 250 gramów. Posiada jadalną skórkę oraz lekki, chrupiący miąższ. Przed spożyciem warzywo to można przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez okres kilku tygodni. Z punktu widzenia wartości odżywczej Zucchiolo odznacza się wysoką zawartością włókna pokarmowego, witamin A, B i C oraz przeciwutleniaczy w postaci polifenoli. Zawiera ponadto wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód i potas.
Działanie prospołeczne
Według deklaracji Unica i Granda La Palma 50% dochodów pochodzących ze sprzedaży Zucchiolo przeznaczonych zostanie na działania hiszpańskiej Fundacji Cellbitec, która zajmuje się promowaniem badań w zakresie leczenia nowotworów i chorób degeneracyjnych.
Źródła:
Źródło zdjęcia:
Przeczytaj także
Komisja ekspertów dokonała przeglądu literatury dotyczącej badań opublikowanych w latach 2008–2022 w celu zidentyfikowania interwencji, a w przypadku każdej interwencji badacze dokonali dalszego przeglądu dostępnych informacji i danych, aby ocenić skuteczność i praktyczną wartość środka kontroli.
3 listopada 2023 roku zostały opublikowane na stronie Komisji Europejskiej nowe przepisy dotyczące sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów.
Inspekcja skontrolowała łącznie 69 sklepów detalicznych działających w ramach 10 sieci handlowych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 24 podmiotach (tj. 34,8 proc. skontrolowanych).