Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zucchiolo – nowe warzywo na europejskim rynku

Kategoria: Składniki Żywności

Dwie hiszpańskie firmy – Unica i Granda La Palma – podpisały porozumienie dotyczące komercjalizacji na rynku europejskim nowego warzywa o nazwie Zucchiolo, będącego połączeniem ogórka i cukinii.

Cukinia plus ogórek

Zucchiolo wyhodowane zostało przez hiszpańską grupę biotechnologiczną Beyond Seeds. Należy do gatunku Cucurbita maxima, a jego korzenie sięgają produktów charakterystycznych dla krajów Ameryki Południowej. Nazwa to połączenie włoskich słów oznaczających cukinię (zucchini) oraz ogórka (cetriolo).

Uniwersalne warzywo

Zucchiolo opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Dzięki 5-letnim wysiłkom specjalistów z Beyond Seeds oraz hiszpańskiego Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa udało się zaadaptować jego uprawę do warunków szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego, co umożliwia jego produkcję w Europie.

Trwałość i składniki odżywcze

Zucchiolo charakteryzuje się lekko spłaszczonym, okrągłym kształtem, ma ok. 7-10 cm średnicy i waży 250 gramów. Posiada jadalną skórkę oraz lekki, chrupiący miąższ. Przed spożyciem warzywo to można przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez okres kilku tygodni. Z punktu widzenia wartości odżywczej Zucchiolo odznacza się wysoką zawartością włókna pokarmowego, witamin A, B i C oraz przeciwutleniaczy w postaci polifenoli. Zawiera ponadto wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód i potas.

Działanie prospołeczne

Według deklaracji Unica i Granda La Palma 50% dochodów pochodzących ze sprzedaży Zucchiolo przeznaczonych zostanie na działania hiszpańskiej Fundacji Cellbitec, która zajmuje się promowaniem badań w zakresie leczenia nowotworów i chorób degeneracyjnych.

Źródła:

  1. https://zucchiolo.com/
  2. https://unicagroup.es/unica/unica-y-granada-la-palma-acuerdan-la-comercializacion-de-zucchiolo/
  3. https://efeagro.com/calabacin-pepino-nueva-horatliza-23/

Źródło zdjęcia:

  1. https://zucchiolo.com/

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.