Żywność prosto z gospodarstwa – co trzeba wiedzieć
Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? Każdy rolnik może się tego dowiedzieć z broszury przygotowanej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na polecenie ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
– Przez lata blokowana była inicjatywa i przedsiębiorczość rolników. Wasza inicjatywa! – napisał we wstępie do tej publikacji minister Ardanowski.
Broszura pt. „Żywność prosto z gospodarstwa - źródłem dochodu rolników” dostępna jest na stronie internetowej MRiRW https://www.gov.pl/web/rolnictwo/zywnosc-prosto-z-gospodarstwa---zrodlem-dochodu-rolnikow
– W tej publikacji zebrane są wszystkie niezbędne informacje o możliwościach aktywnego funkcjonowania na rynku poprzez sprzedaż wytworzonych we własnym gospodarstwie produktów. Są tu także informacje o gwarancjach bezpieczeństwa konsumentów, a także o Kodeksie Etyki Żywnościowej – podkreślił minister Ardanowski.
Publikacja będzie odstępna także na stronach ośrodków doradztwa rolniczego. Przekażemy ją również do szkół rolniczych nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
-
24.09.2020
Jak COVID-19 wpłynął na polską produkcję produktów zbożowych?
W pierwszych siedmiu miesiącach br. wyprodukowano 9,9% mniej pieczywa niż przed rokiem, za to produkcja makaronu wzrosła aż o 14,3%.
-
21.09.2020
Zielony Ład – polityka wielkich wyzwań
– Bardzo się cieszę, że sprawa wsparcia dla rolników nabiera bardzo konkretnego wymiaru – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas internetowego seminarium AKIS.