Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak COVID-19 wpłynął na polską produkcję produktów zbożowych?

Kategoria: Biznes

Pandemia COVID-19 przyniosła znaczące zmiany w zachowaniu polskiego konsumenta. Wzmożony popyt na produkty spożywcze o długim terminie przydatności do spożycia korzystnie wpłynął na produkcję makaronów i kasz, odnotowujących wiosną wzrosty produkcji nawet do 175% w skali roku. Ograniczenie częstotliwości codziennych zakupów w piekarniach w czasie lockdownu negatywnie odbiło się natomiast na wytwórcach pieczywa.

Tendencja wzrostowa w produkcji makaronu

Według danych GUS w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 49 osób, produkcja makaronu w marcu br. była większa o 56,9% od tej z marca 2019 roku (22,6 tys. ton wobec 14,4 tys. ton), a po osiągnięciu podobnego do ubiegłorocznego wyniku w kwietniu (wzrost o 0,6%), w maju znów była zauważalnie większa (o 14,1%). Latem (czerwiec-lipiec) z taśm zjeżdżało o ok. 4-6% więcej makaronu niż przed dwunastoma miesiącami. W sumie produkcja makaronu w Polsce w okresie styczeń-lipiec 2020 roku była większa o 14,3% niż w analogicznym okresie 2019 roku.

Ponad 100% wzrost produkcji kasz

Jeszcze bardziej znaczące wzrosty odnotowano w przypadku kasz. Produkcja największych wolumenowo w tej kategorii kasz i grysików jęczmiennych przekroczyła w marcu 3,6 tys. ton wobec 1,7 tys. ton w marcu 2019 r., w kwietniu wyniosła ponad 2,5 tys. ton wobec 1,6 tys. ton dwanaście miesięcy wcześniej. Dla kasz i grysików gryczanych zaobserwowano jeszcze większe relatywne wzrosty – w marcu o 119% (1016 wobec 465 ton w marcu 2019 r.), a w kwietniu – o 175% (986 wobec 358 ton).

Spadek produkcji w okresie wakacyjnym

Jednakże produkcja zarówno kasz i grysików jęczmiennych, jak i gryczanych mocno spowolniła w ostatnich miesiącach – w sumie w czerwcu i lipcu br. wolumeny w przypadku kasz jęczmiennych były mniejsze o 32,4%, a kasz gryczanych – o 31,7%. Wciąż jednak, licząc od początku roku, wyprodukowano w Polsce o 20,6% więcej kasz i grysików jęczmiennych oraz o 40,5% więcej kasz i grysików gryczanych.

Niski popyt na świeże pieczywo przez koronawirusa

Okres wyjątkowo wysokiego popytu na makarony i kasze był równocześnie czasem historycznego spadku produkcji pieczywa – w kwietniu (w przedsiębiorstwach zatrudniających więcej niż 49 osób – w zeszłym roku odpowiadających za ok. 70% krajowej produkcji) świeżego pieczywa wytworzono o 25,6% mniej rok do roku, a w maju o 20,4% mniej (spadek z 90 tys. ton w ub. r. do 67 tys. ton w kwietniu i 71,4 tys. ton w maju). Następne miesiące przyniosły poprawę sytuacji, wciąż jednak w lipcu produkowano w Polsce o 7,6% świeżego pieczywa mniej niż przed rokiem.

Stabilność na rynku mąki

Relatywnie odporny na zawirowania rynku związane z koronawirusem okazał się wyrób mąki. Wprawdzie w marcu mąki pszennej wyprodukowano o 19,6% więcej niż przed rokiem, jednak wzrost ten został szybko zahamowany i w sumie w pierwszych siedmiu miesiącach 2020 roku wyprodukowano o 4,6% więcej mąki pszennej niż w ubiegłym roku (wzrost z 1022 do 1069 tys. ton). W marcu odnotowano wzrost produkcji mąki żytniej o 8,1% w skali roku, jednak ogółem pierwsze siedem miesięcy bieżącego roku przyniosło spadek o 5,2% (ze 116,5 do 110,5 tony).

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.