Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja na polskim i globalnym rynku kukurydzy

Kategoria: Biznes

Niedobór opadów przez dłuższą część sierpnia negatywnie wpływał na uprawianą w Polsce kukurydzę. Natomiast na rynku światowym zbiory kukurydzy będą nieco niższe niż przed rokiem i kolejny rok z rzędu nie dorównają globalnej konsumpcji.

Susza problemem dla polskich upraw kukurydzy

Niski poziom opadów w sierpniu umożliwił skuteczną akcję żniwną dużej części polskich upraw – nie był jednak korzystny dla producentów kukurydzy, której zbiory w Polsce odbywają się najczęściej we wrześniu. Unijna Jednostka Monitorująca Zasoby Rolne (MARS) w swojej sierpniowej prognozie dla Polski obniżyła oczekiwany plon kukurydzy z 6,80 do 6,68 t/ha (nadal jednak jest to blisko 10% więcej niż przeciętnie w latach 2015-19).

Różna sytuacja w zależności od województwa

Stan uprawianej w Polsce kukurydzy był zróżnicowany geograficznie. Najgorsze warunki wodne występują na zachodzie kraju, w szczególności w województwie lubuskim. W Polsce wschodniej i centralnej poziom wilgotności gleby wciąż pozostaje relatywnie wysoki i to na tych obszarach prognozowane plony kukurydzy przewyższają średnią z ostatnich pięciu lat.

Wyższa cena kukurydzy w Polsce

Według danych MRiRW w trzecim tygodniu sierpnia br. średnia cena kukurydzy w Polsce wyniosła 843,3 PLN/ t i była o blisko 19% wyższa niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Jednak jak zauważa Sparks, podaż krajowej kukurydzy z ubiegłorocznych zbiorów jest bliska zeru, stąd też konieczny jest jej import, który w ostatnim okresie odbywa się z Czech i Słowacji. W zależności od regionu, ceny tego zboża zawierają się w przedziale 890-950 PLN/t, z dostawą.

Mniejsze zbiory kukurydzy na świecie

Według sierpniowego raportu IGC na światowym rynku kukurydzy bieżący sezon (kończący się dla Europy i Chin we wrześniu) powinien przynieść nieco niższe zbiory niż w ubiegłym sezonie (1121 mln ton, spadek o 0,7%), co w połączeniu z niższymi zapasami początkowymi oznacza spadek podaży kukurydzy z 1472 mln do 1445 mln ton (mniej o 1,8%).

Zbiory w USA i w Europie

Niższa globalnie produkcja wynika m.in. z niższych zbiorów za oceanem – w Stanach Zjednoczonych zebrano niecałe 346 mln ton (wobec przeszło 364 mln ton rok wcześniej). Produkcja kukurydzy w UE ma być większa o 1,6% niż przed rokiem i wynieść 68,1 mln ton, a na Ukrainie ma utrzymać wynik z poprzedniego sezonu (wzrost o 0,1 mln ton do 35,9 mln ton).

Konsumpcja wciąż większa niż produkcja

Kończący się sezon 2019/20 będzie trzecim z rzędu, w którym światowa konsumpcja kukurydzy przewyższy produkcję, co skutkuje to dalszym spadkiem zapasów. Według sierpniowej prognozy Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) powinny wynieść one 300 mln ton, wobec 324 mln ton przed rokiem, 343 mln ton przed dwoma laty i 363 mln ton trzy lata temu.

Prognozy na przyszły sezon

Według sierpniowej prognozy IGC nadchodzący sezon 2020/21 przyniesie rekordowe zbiory na poziomie 1166 mln ton. Jednak w związku z dalszym wzrostem światowego popytu na kukurydzę, ponownie nie dorównają one konsumpcji, która ma być o 12 mln ton większa od produkcji. W konsekwencji zapasy na koniec sezonu zmniejszą się do 288 mln t.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.