Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Turcja ogłosiła ceny skupu orzechów laskowych ze zbiorów 2020 roku

Kategoria: Biznes

Turcja to największy na świecie producent orzechów laskowych. Wg danych FAO Turcja produkuje prawie 60% całej światowej produkcji tych orzechów. Jest też największym eksporterem łuskanych orzechów laskowych z ok. 67% udziałem w światowym eksporcie. W 2019 r. wyeksportowała ich 192,9 tys. t o wartości 1,24 mld USD. Jednocześnie Turcja zwiększa swoja pozycje na tym rynku. W latach 2015-19 eksport orzechów laskowych wzrósł o 8% w ujęciu wolumenowym i o 33% w wartościowym. Głównym odbiorcą tureckich orzechów laskowych, choć stopniowo zmniejszającym zakupy, są kraje Unii Europejskiej, w tym na czwartej pozycji w tureckim eksporcie Polska z 5% udziałem w 2019 r. (9,25 tys. t, za 63 tys. USD).

Prognoza produkcji na 2020 r.

Ministerstwo Rolnictwa Turcji opublikowało zrewidowane szacunki dotyczące produkcji orzechów laskowych w 2020 r. Obecnie szacuje produkcję na 660 tys. t.

Wstępne szacunki produkcji wynosiły 620 tys. t i powstały pod wpływem spodziewanych strat spowodowanych mrozem i innymi niekorzystnymi warunkami klimatycznymi. Gracze rynkowi uważają jednak, że produkcja może być jeszcze wyższa niż skorygowany szacunek i na rynku rośnie presja na spadek cen. Dlatego też Turecka Rada Zbożowa (TMO; założona w 1938 r., państwowa spółka z ograniczoną odpowiedzialnością) zainterweniowała, aby przeciwdziałać oczekiwanemu spadkowi cen skupu orzechów, który odczuliby rolnicy.

Działania Tureckiej Rady Zbożowej

Ogłoszono ceny minimalne realizowanego przez siebie skupu orzechów laskowych, tj. za laskowe orzechy łuskane odmiany Giresun będzie wypłacane 22,5 TL/kg (3,05 USD/kg), a za orzechy łuskane odmiany Levant 22,0 TL/kg (2,99 USD/kg). W przypadku wielkotowarowych dostaw orzechów laskowych do ceny dodaje się średnio 1 TL i około 2 TL dla zarejestrowanych rolników jako wsparcie obszarowe, zakupu oleju napędowego i nawozów. Po zsumowaniu ceny orzechów laskowych będą się kształtować w skupie na poziomie 25,0 i 25,50 TL/kg (3,39 i 3,46 USD/kg).

Wcześniejsze postępowanie TMO

To nie pierwszy raz, kiedy TMO interweniuje w dostosowywaniu podaży lub cen orzechów laskowych na rynku tureckim. W 2018 r. wzrost eksportu o 35% przy wzroście popytu krajowego spowodował, że TMO sprzedało swoje zapasy na rynek krajowy. Podobną metodę zastosowano również w kwietniu 2019 r.

Rynek orzechów laskowych obecnie

Jak dotychczas ceny na tureckim rynku orzechów laskowych są niższe niż ceny TMO. Jednocześnie, choć nie oczekuje się, że rolnicy będą przetrzymywać swoje orzechy laskowe, aby podnieść ceny (nie mają często do tego odpowiedniej infrastruktury), mogą być bardziej skłonni do sprzedaży TMO niż innym podmiotom skupującym. Dlatego też Ferrero, duży gracz na tym rynku podał swoje ceny skupu bardzo zbliżone do cen TMO. Decydującym czynnikiem cenowym będzie jednak popyt ze strony Europy. Obecnie ceny orzechów w Europie są niskie, a popyt niewielki.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.